<strong>GATEPROSTITUERTE RAMMES HARDEST:</strong> De norske gateprostituerte har i de fleste tilfeller rusproblemer og vil slite med å finne andre inntektskilder når prostitusjonen forsvinner fra gatene, ifølge en fersk Fafo-rapport.  Arkivfoto: SCANPIX
GATEPROSTITUERTE RAMMES HARDEST: De norske gateprostituerte har i de fleste tilfeller rusproblemer og vil slite med å finne andre inntektskilder når prostitusjonen forsvinner fra gatene, ifølge en fersk Fafo-rapport. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer

- Prostitusjonen vil ikke forsvinne

Sexkjøpforbud rammer de svakeste, gateprostituerte, ifølge ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er de aller svakeste gruppene av prostituerte som vil bli rammet av forbudet mot sexkjøp. Prostitusjonen vil ikke forsvinne, konstaterer en ny rapport.

Forskningsrapporten om det norske prostitusjonsmarkedet ble i dag lagt fram av forskningsstiftelsen Fafo.

På oppdrag fra Justisdepartementet har forskerne kartlagt det norske kvinnelige prostitusjonsmarkedet.

Rapporten slår fast at loven vil ramme de ulike gruppene prostituerte ulikt, og at det er de norske og nigerianske gateprostituerte som vil rammes hardest.

Disse to gruppene mener forskerne er de svakeste av alle de prostituerte i Norge.


• Les også forskernes kronikk: Et mangfoldig marked


Rus og gjeld

- De norske kvinnene er uten unntak kvinner med store rusproblemer. Når kundene forsvinner fra gata vil de slite med å finne andre inntektskilder til rusbehovet sitt. De er for ressurssvake til å etablere seg på innemarkedet. Alternativet som gjenstår er enten å selge narkotika eller begå ran og innbrudd, sier Marianne Tveit, en av forskerne bak rapporten, til Dagsavisen.

Når det gjelder de nigerianske prostituerte har de fleste av dem stor gjeld til menneskesmuglere og ofte store forpliktelser til familien i hjemlandet.

De fleste av dem har bare midlertidig opphold i andre Schengen-land, slik at de ikke har mulighet til å skaffe seg ordinært arbeid i Norge.


Forsvinner ikke

Forskerne mener den mest ressurssterke gruppen prostituerte er norske kvinner på innemarkedet.

Også de øst-europeiske og de asiatiske prostituerte vil klare seg bedre med den nye loven enn de norske og nigerianske gateprostituerte, mener de.

Forskerne har heller ingen tro på at prostitusjonen vil forsvinne med den nye loven, som trer i kraft over nyttår.

- Store deler av gateprostitusjonen, og muligens deler av innemarkedet, vil bli redusert. Men prostitusjon har gjennom historien tilpasset seg markedet og vil trolig finne nye veier etter forbudet, sier Tveit.


(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer