Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Proteindietter øker faren for nyresykdom

Ny forskning.

DIETTMAT:  Kylling er en av matvarene som er tillatt i Dukan-dietten, da den er mager og inneholder mye protein. Foto: AP Photo/Matthew Mead/NTB Scanpix
DIETTMAT: Kylling er en av matvarene som er tillatt i Dukan-dietten, da den er mager og inneholder mye protein. Foto: AP Photo/Matthew Mead/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dietter som i all hovedsak baserer seg på proteiner kan være helseskadelige.

En av disse diettene er Dukan-dietten, som mange kjendiser har trykket til sitt bryst.

Kort fortalt er dietten som omtrent som lavkarbodietten minus fettet.

Nyrestein Forskere ved Granada-universitet i Spania har funnet ut at dietter på et så høyt inntak av proteiner, øker faren for å utvikle nyresykdom og kan ha en negativ effekt på urinveiene, skriver Health24.com.

Dietten øker også risikoen for nyrestein, fordi det høye proteinnivået fører til redusert citratnivå i urinen. Citrat binder kalsium i urin, som igjen hemmer muligheten for steindannelse.

Samtidig fører dietten til at urinen får en lavere pH. Dette gjør igjen at kalsiumnivået øker for å kompensere for dette, som også øker risikoen for nyrestein.

Rotteforsøk Forskerne gjorde forsøk på 20 rotter, og delte dem inn i to grupper på 10. Den første gruppa ble fôret med proteintilskudd som inneholdt 45 prosent proteiner. Den andre gruppa fikk en helt normal diett. Eksperimentet varte i 12 uker, som tilsvarer ni menneskeår.

Resultatet viste at rottene som hadde en diett basert på høyt proteinnivå riktignok reduserte opp mot ti prosent av kroppsmassen.

Men — citratnivået i urinen var hele 88 prosent lavere og ph-en var 15 prosent lavere. Vekten på nyrene til rotta økte også med 22 prosent.

Kan reduseres
Forskningsleder Virginia A. Apracio understreker behovet for tett oppfølging av personer som går på en sånn kur, da de kan gi alvorlig helseskader.

Hun sier samtidig at de negative konsekvensene av proteindiettene kan reduseres om man samtidig øker inntaket av andre matvarer.

- Om man spiser store mengder frukt og grønnsaker, minsker man risikoen for å utvikle nyrestein. Trolig fordi de inneholder mye kalium og magnesium, som kompenserer for det høye syrenivået dietten medfører, sier Virginia A. Apracio.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!