Protest-generalen

Navn: Nils Georg FoslandAlder: 57Yrke: Generalmajor

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • - Den kanskje viktigste saken i forbindelse med ny forsvarsstruktur i Norge, har knapt vært framme i diskusjonen. Det er den nasjonsbyggende effekt verneplikten har og har hatt. Når ungdom fra Sør-Norge blir sendt for å tjenestegjøre i Nord-Norge, gir det - i tillegg til de forsvarsmessige sider av saken - en viktig innsikt og kunnskap om befolkning, natur og livsvilkår i en del av fedrelandet de ikke kjenner, sier generalmajor Nils. G. Fosland, en av våre ytterst få toppoffiserer som er født og oppvokst i Nord-Norge.
  • Han er meget klar i sine uttalelser. Som sjef for landstridskreftene i Sør-Norge og fungerende øverstkommanderende i Sør-Norge har han i flere år sagt at ostehøvelen på Forsvaret har vært brukt lenge nok. Nå går han et skritt lenger: Hvis Stortinget kjøper regjeringens forslag til nytt forsvar, sender han sin avskjedssøknad. For regjeringen foreslår å redusere Hæren fra seks brigader, hver på 5000 mann, til to og en halv. Fosland mener et minimumsoppsett er fire brigader, hvis forutsetningen er at man fortsatt skal kunne stanse, eller forsinke en framrykkende fiende til våre allierte kommer oss til unnsetning.
  • Han er enig i at vårt tradisjonelle fiendebilde er svunnet bort. Men samtidig ser han at vi alltid har hatt en sterkt svekket evne til å forutsi framtida. Han siterer fra epilogen i general Otto Ruges bok «Felttoget» om det som skjedde i aprildagene i 1940, og sier at selv om mangt er forskjellig fra 30-åra til i dag, så viser erfaringene både før og nå at vi ofte har for lite og kommer for seint.
  • Det tar 12 måneder å produsere en god soldat. Befal tar lengre tid. Skal man utvikle en kompetent kompanisjef, tar det ti år, og enda lengre når man kommer på bataljons- og brigadenivå. Det man river ned i dag, kan ta svært lang tid å bygge opp igjen, sier han, og snakker av erfaring: Han har vært sjef for brigaden i Nord-Norge og sjef for NORBATT i Libanon og har all den utdannelse Forsvaret har å by på. Som fagmann er han betenkt over at ostehøvelen har redusert øvelsesnivået, slik at dette nå er redusert til et absolutt minimum.
  • - Hvis vi ikke får trent nok, går det ut over kvaliteten. Det har svekket oss foran en eventuell krisesituasjon, fordi vi rett og slett tar sjansen på ikke å være gode nok, sier han. Blir det til at han må sende sin avskjedssøknad, blir han i så fall den første general som går av i protest. Han har kjøpt hus på Hamar, og har fremdeles slekt på sitt fødested Skrova i Lofoten, slik at han kan dra noen skikkelige kokfesk.
  • Den 13. juni har Stortinget avgjort om han blir pensjonist før tida.