Protest i Japan mot norsk hvalkjøtt

Japanske forbrukerorganisasjoner ba i dag den norske regjeringen om ikke å tillate eksport av hvalkjøtt. De henviste til at kjøttet er forurenset av giftige stoffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er vitenskapelig bevist at hvalkjøtt, særlig hvalspekk, akkumulerer farlig høye doser av giftige kjemikalier som dioksin og PCB, sa Yoko Tomiyama, leder av Japans forbrukerforbund.

- Til tross for denne kunnskapen så er Norge i ferd med å eksportere noe som åpenbart er forurenset. Hvis den japanske regjering tillater import av hvalkjøtt, så vil vi presse regjeringen til å omgjøre beslutningen, sa Tomiyama.

Fire forbrukergrupper, Sikkerhet først, Matvare- og landbruksnettverket, Kvinners demokratiklubb og Tokyos nettverk av lokale forbrukergrupper, overleverte et brev til den norske ambassaden i Tokyo med bønn til regjeringen om å stanse eksporten.

Målinger

Brevet viser til en undersøkelse foretatt i 1999 som påviste at over halvparten av hvalkjøttet på det japanske markedet inneholdt minst én kjemisk substans i så store doser at det oversteg verdien som er satt for menneskelig konsum.

- Vi er bekymret for at norske hvalprodukter kan være forurenset med kjemiske stoffer som kan sette forbrukernes helse i fare, heter det i brevet. - Vi har nok problemer med forurensning av vårt egen hvalkjøtt. Vær vennlig ikke å øke byrden med å eksportere deres problemer hit, fortsetter brevet.

En talsmann for gruppen Sikkerhet først, sier at de ikke er mot omsetning av hvalkjøtt i seg selv.

- Vi overlater den bestemmelsen til hver enkelt.

Ikke avgjort

Den japanske regjeringen har ikke avgjort om den skal tillate import av norsk hvalspekk, og later til å gå forsiktig fram i saken

- Japan har ikke truffet noen avgjørelse om dette, sa en tjenestemann i Fiskeridepartementet som ikke vil navngis.

Japan har ikke importert utenlandsk hvalkjøtt siden 1991. Den gang var det fra Island.

Miljøorganisasjonen Greenpeace sier i en pressemelding at det må være en tankevekker at også japanske forbrukere reagerer på vedtaket om eksport. - Eksport truer ikke bare de hvalarter som ikke har hentet seg inn etter tidligere tiders rovdrift, men også Norges anseelse utenlands, sier Frode Pleym i Greenpeace.

(NTB)