Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Protest mot transport av askeurne i posten

Pårørende og kirkeansatte reagerer på at avdødes aske sendes som vanlige pakker i posten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Stiftsdirektør Jan-Erik Korsberg i Møre bispedømme sier til Vårt Land at reglene for transport av askeurner bør strammes inn.

I forbindelse med at forslag til endringer i gravferdsloven skal ut på høring, foreslår han at det kun i helt spesielle tilfeller gjøres unntak for å kunne sende urner som vanlige pakker med posten.

Siste reise

- Biltransport er et bedre alternativ, sier Korsberg, som forteller at innbyggerne i Møre og Romsdal kun har tilgang til krematorier i Kristiansund og Ålesund. Dermed blir det mye transport av urner innad i fylket.

I brevet formidles det også flere reaksjoner fra pårørende. En av dem lyder:

«Vi var så uheldige å spørre hvordan urnen ble fraktet. Da kom sjokket!».

Og videre: « ... Ifølge gravferdsloven er det hele tiden snakk om verdighet når det gjelder menneskers bortgang, enten det gjelder begravelse eller bisettelse. Og så blir de ganske enkelt sendt som pakkepost på sin aller siste reis!».

Urner blitt borte

Fra Oslo blir mange askeurner hvert år fraktet til andre steder i landet som pakkepost. Direktør i gravferdsetaten i Oslo Margaret Eckbo, sier til Vårt Land at det har skjedd at askeurner er blitt borte i kontakt med postvesen i utlandet, og at det ikke lenger sendes urner ut av landet.

Avdelingsdirektør Thom M. Rafoss i Kirkeavdelingen i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet sier at det ses på som forsvarlig å sende askeurner i posten. Han sier at dette skjer i utstrakt grad, selv om det fra 2002 ble åpnet for at pårørende selv kan frakte askeurner.

Noens kjære

Direktør Gunnar Hammersmark i Begravelsesbyråenes Forum Norge sier at transport av urner oppleves på samme måte som transport av kister.

- Selv om kremasjonen har funnet sted, er innholdet i urnen fortsatt noens kjære. Det er veldig naturlig at det er knyttet sterke følelser til behandlingen av urnen fra krematorium til gravsted, sier han.

Det finnes ingen oversikt som viser antall gravferder som avsluttes med kremasjon, men kremasjonsprosenten i Norge ligger ifølge Årbok for Den norske kirke på drøyt 30 prosent.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!