Election #Presidentielle2017 28,23 %: taux de participation à 12h pour le 2nd tour en 🇫🇷 métropolitaine (30,66 % en 2012 et 34,11 % en 2007) pic.twitter.com/hNXPJjMMy2
— Ministère Intérieur (@Place_Beauvau) May 7, 2017
PARIS (Dagbladet): Det franske presidentvalget nærmer seg slutten, og klokka 12 har 28,23 av de rundt 47 millioner mulige velgerne gitt sin stemme, ifølge innenriksdepartementet.
- Jeg ga min stemme til Emmanuel Macron, fordi han er en ung, demokratisk mann som er den beste for Frankrike. Jeg stemte på ham i første omgang og, sier en ung it-medarbeider i Marais-distriktet i Paris.
Frykter Le Pen

Den it-ansatte stemte på Macron i første valgomgang også. Nå håper han at franskmenn flest går til stemmeurnene. Om ikke nødvendigvis helhjertet for sentrumskandidat Macron, men for å unngå at Marine Le Pen fra det ytre høyre blir president.
- Det er klart jeg er redd for det. Men franskmenn er fornuftige. Til sist. Det må bli Macron, sier mannen, som ikke vil bli navngitt av frykt for at det å gi sin politiske mening kan gå ut over jobbmuligheter i framtida.
Færre stemmer
I valglokalet i Rue des Archives-gata i Marais står et titalls folk i kø for å stemme. Langt færre enn ved tidligere valg, forteller funksjonærene til Dagbladet.

- Men det ser ut til å ta seg opp nå, sier funksjonær-kvinnen, som ikke har lov å oppgi navnet sitt.
En av dem som akkurat har stemt, er den 77-årige pensjonisten Jacques Szajnkassel, tidligere byråkrat. Han setter seg ned på en av stolene etter å ha stemt, for å hente pusten.
- Det er alltid spesielt å stemme, og årets valg er eksepsjonelt. Aldri før vil en rasist få så mange stemmer, som er forferdelig. Men, jeg har stor tro på Emmanuel Macron, som jeg også stemte på i første runde, sier 77-åringen. Fortsetter:

- Jeg stemte på ham i første runde også. Han er for EU, for et fargerikt Frankrike og har et bra økonomisk program. Samt at han vil få med seg sosialistene.
Mot Le Pen-kampanje
I forhold til valgene i 2012 (30,66 prosent) og 2007 (34,11), har færre franskmenn gitt sin stemme etter fire timer med åpne stemmelokaler, ifølge fransk innenriksdepartement. En av grunnene, kan være at en rekke franskmenn er med på en kampanje der de vil gi sin stemme til Macron - men samtidig fortelle at de ikke er enig med ham som kandidat.
Så godt som alle de franske avisene og mediene oppfordrer folk til å stemme, spesielt for å unngå at Marine Le Pen blir landets president. Hun har de ivrigste velgerne, som alle vil stemme. For mange hjemmesittere kan dermed gi Le Pen seieren.

«Gå til stemmelokalene etter klokka 17», er en av protestene, ifølge Liberation. Etter 17 og fram til valglokalene vil mange franskmenn stemme Macron, men ikke fordi han er deres kandidat, men for å si nei til ytre-høyre-kandidat Marine Le Pen.
- Det er mange som dem, ja. Men jeg stemmer helhjertet for Emmanuel Macron. Han er ung og han er Frankrikes framtid. Vi kan ikke ha Le Pen som president. Da er det bare å flytte fra landet, ler Stephaine Havard (41), prosjektsjef.
Historisk usikkert valg
Aldri før har hva som skjer etter det franske valget vært mer ukjent. Hele det franske politiske etablissementet er satt på sidelinja, mens ytre-høyres Marine Le Pen og sentrumkandidat Emmanuel Macron spiller hovedrollene. Sistnevnte er favoritt, men har aldri før stilt til valg. Likevel kan han bli Frankrikes aller yngste president.
Valget på de nær 600 representantene i Nasjonalforsamlingen i juni vil avgjøre om den valgte presidenten vil få et sterkt eller svakt mandat til å lede landet videre.
Stem grått-protest

Hjemmesittere og blanke stemmer kan gi Le Pen-seier
Emmanuel Macron, leder for En Marche-bevegelsen, ligger an til å vinne. På den siste meningsmålingen ledet han med 61 prosent - mot Le Pens 39. Likevel er det ikke Macron franskmenn flest synes å ville stemme for i dag.
«Jeg stemmer mot Le Pen og for den franske republikken», skrev den franske forfatteren Dalibor Frioux i sin spalte i Liberation denne uka. Så laget han en kampanje for franskmenn som vil «stemme grått». Det vil si franskmenn sier nei til Le Pen ved å stemme på Macron, og som står på venstresida politisk.
Mer enn 3600 franskmenn har hittil skrevet under på protestaksjonen «Stem grått».
Dagbladet har vært i Frankrike den siste uka før valget. De aller fleste franskmennene vi har pratet med, sier at de vil stemme mot Marine Le Pen - eller sitte hjemme.
Mest sannsynlig vil Macron seire i dag, men om det blir veldig mange hjemmesittere, kan Frankrike få ytre-høyre-kandidat Marine Le Pen som president. Da vil det bli opptøyer og kaos i Frankrike
presidentvalg frankrike 2017
-
Verken høyre eller venstre, men både høyre og venstre
President Emmanuel Macron, som lovte velgerne «verken høyre eller venstre», har utnevnt ei ny fransk regjering som setter både høyre- og venstresida i klemme.
-
Her er Macrons nye statsminister: Édouard Philippe
Statministeren er 46 år, har samme utdannelse som Emmanuel Macron, og er fra det republikanske partiet.
-
Blir dette Macrons statsminister?
Édouard Phillippe (46) er heteste tipset til å bli Frankrikes nye statsminister. Navn offentliggjøres i dag.
-
Ny kamp for Macron
Vil de franske velgerne gi den nye presidenten fullmakt til å styre landet? Det er ganske usikkert, skriver Einar Hagvaag.
-
- Sjarmerende Macron kan overbevise en stol
Tidenes yngste franske president har jobbet i et tett, lite team. Nå starter den store oppgaven med å samle det delte, franske folket. Mandag utnevner han sin statsminister.
-
Fransk fornyelse
Fransk politikk blir aldri som før, den unge presidenten innrømmer å ha enorme utfordringer, men Republikkens institusjoner står støtt, skriver Einar Hagvaag.
-
- Jeg håper Macron leverer, men frykter det verste
Bare én av fem franskmenn ville ha Emmanuel Macron som president. Mange er i villrede, dagen derpå.
-
Den unge og raske Macron inntar Elysée
Emmanuel Macron er valgt til president i Frankrike med mer enn 65 prosent av stemmene, en større seier enn ventet. Men mandatet er ikke like sterkt som det ser ut.