Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentvalget i Frankrike 2017:

Protestaksjon fra franskmennene. «Grå stemme», «hvit stemme» og ingen stemme.

Franskmenn har egne måter å protestere mot Marine Le Pen og Emmanuel Macron på.

DETTE STEMMER VI: Valget er i gang over hele Frankrike, og stemmetallene fra den ferske målingen viser at det er et oppmøte på 28 prosent. Det er mindre enn ved forrige valg. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Det franske presidentvalget nærmer seg slutten, og klokka 12 har 28,23 av de rundt 47 millioner mulige velgerne gitt sin stemme, ifølge innenriksdepartementet.

- Jeg ga min stemme til Emmanuel Macron, fordi han er en ung, demokratisk mann som er den beste for Frankrike. Jeg stemte på ham i første omgang og, sier en ung it-medarbeider i Marais-distriktet i Paris.

Frykter Le Pen

HÅPER PÅ FEST: Denne 24-åringen har akkurat stemt, men vil ikke si hva, siden det er hemmelig valg. Alle foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HÅPER PÅ FEST: Denne 24-åringen har akkurat stemt, men vil ikke si hva, siden det er hemmelig valg. Alle foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Den it-ansatte stemte på Macron i første valgomgang også. Nå håper han at franskmenn flest går til stemmeurnene. Om ikke nødvendigvis helhjertet for sentrumskandidat Macron, men for å unngå at Marine Le Pen fra det ytre høyre blir president.

- Det er klart jeg er redd for det. Men franskmenn er fornuftige. Til sist. Det må bli Macron, sier mannen, som ikke vil bli navngitt av frykt for at det å gi sin politiske mening kan gå ut over jobbmuligheter i framtida.

Færre stemmer

I valglokalet i Rue des Archives-gata i Marais står et titalls folk i kø for å stemme. Langt færre enn ved tidligere valg, forteller funksjonærene til Dagbladet.

JA TIL MACRON: 35-årige Jerome Delgrange er businessmann og stemte i dag på Emmanuel Macron for hans økonomiske program. - Jeg ville helst ha Francois Fillon, men tror Macron vil gjøre en god jobb, sier han.
JA TIL MACRON: 35-årige Jerome Delgrange er businessmann og stemte i dag på Emmanuel Macron for hans økonomiske program. - Jeg ville helst ha Francois Fillon, men tror Macron vil gjøre en god jobb, sier han. Vis mer

- Men det ser ut til å ta seg opp nå, sier funksjonær-kvinnen, som ikke har lov å oppgi navnet sitt.

En av dem som akkurat har stemt, er den 77-årige pensjonisten Jacques Szajnkassel, tidligere byråkrat. Han setter seg ned på en av stolene etter å ha stemt, for å hente pusten.

- Det er alltid spesielt å stemme, og årets valg er eksepsjonelt. Aldri før vil en rasist få så mange stemmer, som er forferdelig. Men, jeg har stor tro på Emmanuel Macron, som jeg også stemte på i første runde, sier 77-åringen. Fortsetter:

HOLDER SEG FOR NESA: Et stort antall franskmenn stemmer i dag for Emmanuel Macron. Ikke fordi de liker ham, men fordi de ikke vil ha ytre-høyre-kandidaten Marine Le Pen.
HOLDER SEG FOR NESA: Et stort antall franskmenn stemmer i dag for Emmanuel Macron. Ikke fordi de liker ham, men fordi de ikke vil ha ytre-høyre-kandidaten Marine Le Pen. Vis mer

- Jeg stemte på ham i første runde også. Han er for EU, for et fargerikt Frankrike og har et bra økonomisk program. Samt at han vil få med seg sosialistene.

Mot Le Pen-kampanje

I forhold til valgene i 2012 (30,66 prosent) og 2007 (34,11), har færre franskmenn gitt sin stemme etter fire timer med åpne stemmelokaler, ifølge fransk innenriksdepartement. En av grunnene, kan være at en rekke franskmenn er med på en kampanje der de vil gi sin stemme til Macron - men samtidig fortelle at de ikke er enig med ham som kandidat.

Så godt som alle de franske avisene og mediene oppfordrer folk til å stemme, spesielt for å unngå at Marine Le Pen blir landets president. Hun har de ivrigste velgerne, som alle vil stemme. For mange hjemmesittere kan dermed gi Le Pen seieren.

LIKER MACRON: Ekteparet Fabien og Stephanie Havard stemmer helhjertet for Emmanuel Macron i dag. - Blir det Le Pen, må vi flytte, men vi har troa på at Macron vinner, sier Stephanie Havard.
LIKER MACRON: Ekteparet Fabien og Stephanie Havard stemmer helhjertet for Emmanuel Macron i dag. - Blir det Le Pen, må vi flytte, men vi har troa på at Macron vinner, sier Stephanie Havard. Vis mer

«Gå til stemmelokalene etter klokka 17», er en av protestene, ifølge Liberation. Etter 17 og fram til valglokalene vil mange franskmenn stemme Macron, men ikke fordi han er deres kandidat, men for å si nei til ytre-høyre-kandidat Marine Le Pen.

- Det er mange som dem, ja. Men jeg stemmer helhjertet for Emmanuel Macron. Han er ung og han er Frankrikes framtid. Vi kan ikke ha Le Pen som president. Da er det bare å flytte fra landet, ler Stephaine Havard (41), prosjektsjef.

Historisk usikkert valg

Aldri før har hva som skjer etter det franske valget vært mer ukjent. Hele det franske politiske etablissementet er satt på sidelinja, mens ytre-høyres Marine Le Pen og sentrumkandidat Emmanuel Macron spiller hovedrollene. Sistnevnte er favoritt, men har aldri før stilt til valg. Likevel kan han bli Frankrikes aller yngste president.

Valget på de nær 600 representantene i Nasjonalforsamlingen i juni vil avgjøre om den valgte presidenten vil få et sterkt eller svakt mandat til å lede landet videre.

Stem grått-protest

Emmanuel Macron, leder for En Marche-bevegelsen, ligger an til å vinne. På den siste meningsmålingen ledet han med 61 prosent - mot Le Pens 39. Likevel er det ikke Macron franskmenn flest synes å ville stemme for i dag.

«Jeg stemmer mot Le Pen og for den franske republikken», skrev den franske forfatteren Dalibor Frioux i sin spalte i Liberation denne uka. Så laget han en kampanje for franskmenn som vil «stemme grått». Det vil si franskmenn sier nei til Le Pen ved å stemme på Macron, og som står på venstresida politisk.

Mer enn 3600 franskmenn har hittil skrevet under på protestaksjonen «Stem grått».

Dagbladet har vært i Frankrike den siste uka før valget. De aller fleste franskmennene vi har pratet med, sier at de vil stemme mot Marine Le Pen - eller sitte hjemme.

Mest sannsynlig vil Macron seire i dag, men om det blir veldig mange hjemmesittere, kan Frankrike få ytre-høyre-kandidat Marine Le Pen som president. Da vil det bli opptøyer og kaos i Frankrike