Protestanter avviser fredsforslag

LONDON (NTB-Reuters-AFP): Det største pro-britiske partiet i Nord-Irland, UUP, avviste i dag det siste forslaget til en løsning på konflikten i landet, mindre enn ett døgn etter at det ble presentert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Tony Blair ga tidligere på dagen forslaget full støtte, men la til at partene må gi flere innrømmelser før en løsning er i havn.

Lederen av fredsforhandlingene i Nord-Irland, den tidligere amerikanske senatoren George Mitchell, la fram utkastet til en fredsløsning i natt. Det 65 sider tykke dokumentet ble levert til lederne for de pro-britiske og pro-irske gruppene som har frist til torsdag med å komme fram til en avtale.

Blairs talsmann sa i dag at den britiske statsministeren var innstilt på å reise til Belfast på kort varsel, dersom det kan bringe fredsprosessen videre.

Avvisende protestanter

David Trimble, lederen for det største pro-britiske partiet i Nord-Irland, UPP, vendte tommelen ned for Mitchels forslag.

- Dette dokumentet er ikke noe Ulsters unionistparti vil anbefale for flertallet av befolkningen i Nord-Irland, het det i en erklæring fra partiet etter at Trimble hadde hatt en samtale med Blair.

Avtale mulig

Bare timer tidligere roste Blair partene for de innrømmelsene de er kommet med så langt. - Men det må komme flere sa Blairs talsmann. - En avtale kan være mulig innen torsdag, hvis alle konsentrerer seg om det.

Blair har gjort store personlige anstrengelser for å få partene i Nord-Irland til å bli enige om en avtale.

I går ble det klart at avstanden mellom partene er stor. Mitchell var likevel overbevist om at det vil foreligge en avtale innen midnatt torsdag.

Delvis selvstyre

Målet med forhandlingene er å finne en formel som kan forsone det protestantiske flertallet som vil beholde det britiske styret over Nord-Irland, og det store katolske mindretallet som vil ha et samlet Irland.

Hvis man lykkes, er håpet å kunne avslutte en konflikt som har krevd over 3200 liv siden 1969. Enhver avtale vil måtte legges fram til folkeavstemning i både Nord-Irland og Irland, trolig 22. mai.

Positive reaksjoner

Martin McGuinness, sjefforhandler for IRAs politiske gren Sinn Fein, hilste dokumentet velkommen.

- Målet er å finne en avtale som tar opp alle sakene og omfatter politi, fanger, likebehandling, såvel som konstitusjonelle og institusjonelle spørsmål, sa han.

Gary McMichael, leder for det protestantiske Ulster Democratic Party, som har forbindelse med en halvmilitær gruppe, var ikke i tvil om situasjonens alvor.

- Dette er et av veiskillene i Nord-Irlands historie. De neste dagene vil bli avgjørende for oss alle, sa han.

(NTB)