Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Protestbølge mot praksisjobber uten lønn

En halv million demonstranter i franske gater - over 20 politifolk skadd.

 SAMMENSTØT I PARIS:  Fransk opprørspoliti i ildlinjen i Paris torsdag i protester mot forslag til de nye franske arbeidslover. Foto: Charles Platiau, Reuters/NTB Scanpix.
SAMMENSTØT I PARIS: Fransk opprørspoliti i ildlinjen i Paris torsdag i protester mot forslag til de nye franske arbeidslover. Foto: Charles Platiau, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Over 20 politifolk og et ukjent antall demonstranter er skadd i voldsomme protester da hundretusenvis av franskmenn protesterte mot en omstridt arbeidsreform.

Minst 124 personer er pågrepet i forbindelse med de landsomfattende demonstrasjonene torsdag, opplyser Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve.

Fagforeningen CGT opplyser til avisa La Liberation at totalt rundt en halv million mennesker deltok i protester i en rekke byer.
Demonstrantene krever at de folkevalgte skroter et omstridt forslag til nye arbeidslover.

I hovedstaden kastet ungdommer flasker og brostein mot sikkerhetsstyrkene, som svarte med tåregass.

Protestbølge
Lignende scener utspilte seg i byene Nantes, Marseille, Lyon og Toulouse. 24 politifolk ble skadd, tre av dem alvorlig, opplyser Cazeneuve.

Demonstrasjonene er de siste i en protestbølge som startet for snart to måneder siden.

Den omstridte reformen har til hensikt å redusere den vedvarende arbeidsledigheten som ligger på 10 prosent i Frankrike.

Men motstanderne frykter at lovreformen i arbeidslivet skal knuse arbeidernes rettigheter og føre til en ytterligere svekking av unge franskmenns jobbsikkerhet.

Skyhøy ungdomsledighet
Protestbølgen sammenfaller med streik i en rekke sektorer, deriblant luftfart og transport. Ferske papiraviser glimret torsdag med sitt fravær i kioskhyllene, ettersom trykkeriene la ned arbeidet.

Ungdommen har stått i spissen for Frankrikes siste protestbevegelse.

Mange unge må slite med korttidskontrakter og ubetalte praksisplasser i håp om å få fast jobb.

Ungdomsledigheten er på 25 prosent. «Vær ung og hold kjeft», sto det å lese på et banner i en protest i Toulouse sørvest i landet.

- I løpet av de siste ti årene har forholdene forverret seg på forferdelig vis for unge folk, sier pensjonisten Gilles Cavaliere, som deltok i en demonstrasjon i Lyon.

1. mai-plan
Fagforeningene og studentorganisasjonene planlegger nye massedemonstrasjoner, både på 1. mai og når nasjonalforsamlingen starter debatten om arbeidsreformen førstkommende tirsdag.

 MARSEILLE:   Franske skoleelever og studenter i gatene i Marseille torsdag i protest mot forslagene til nye arbeidslivregler. Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters/NTB Scanpix.
MARSEILLE: Franske skoleelever og studenter i gatene i Marseille torsdag i protest mot forslagene til nye arbeidslivregler. Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Demonstrasjonene mot den nye lovpakken startet i begynnelsen av mars og toppet seg med massive demonstrasjoner 31. mars. Nærmere 400 000 franskmenn deltok i gateprotestene, ifølge offisielle tall.

Arrangørene mener det reelle tallet på demonstranter var 1,2 millioner.

Hollande i motvind
Frankrikes svært upopulære president, François Hollande, har bare et drøyt år igjen av sitt mandat. Han har presset på for å få vedtatt arbeidsreformen i håp om at den kan markere seg som et lyspunkt i hans ettermæle.

Men i møte med de voldsomme protestene har Hollandes sosialistregjering vannet ut deler av reformpunktene. Det har satt sinnene i kok hos arbeidsgivere, men ikke lagt noen demper på motstanden.

(NTB-AFP).

- Det nåværende lovforslaget er totalt uakseptabelt. Det skaper usikkerhet og sosiale tilbakeslag for ungdom, heter det i en felles uttalelse fra franske fagforeninger torsdag.

(NTB-AFP).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart