Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hong Kong-protestene fortsetter:

Protestene fortsetter - Hongkong utsetter lovforslag

PARAPLY-DEMO: Også for fem år siden, i 2014, forsøkte Hongkongs paraply-bevegelse å få regjeringen inn på et mer demokratisk styresett, men mislyktes da. Nå er paraplyene og protestene tilbake i Hongkongs gater, og et omstridt lovforslag er nå utsatt. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters / Scanpix
PARAPLY-DEMO: Også for fem år siden, i 2014, forsøkte Hongkongs paraply-bevegelse å få regjeringen inn på et mer demokratisk styresett, men mislyktes da. Nå er paraplyene og protestene tilbake i Hongkongs gater, og et omstridt lovforslag er nå utsatt. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Protestene og demonstrasjonene fortsetter i Hongkong. Innbyggerne ønsker ikke forslaget om å innføre en lov som muliggjør utlevering til Kina. Den politiske ledelsen utsetter nå den planlagte høringen.

Allerede tidlig i morges sto trafikken fast på hovedfartsårene, og i sentrum hersket det kaos i gatene etter at protestaksjonene var i gang i Hongkong.

Tusenvis i gatene

Demonstrantene hadde som varslet omringet lokalene til den lovgivende forsamlingen, der forslaget om den omstridte lovendringen behandles onsdag. Forsamlingen inne i bygningen domineres av Kina-vennlige medlemmer.

Klokka 8 lokal tid hadde flere tusen demonstranter sørget for å fylle og blokkere hovedveiene foran lokalene der den andre høringen av lovforslaget skulle i gang.

Så kom meldingen om at høringen av den kontroversielle lovendringen er utsatt. Den lovgivende forsamlingen kunngjorde bare at høringen vil bli holdt en annen dag, ikke hvilken dato som er aktuell.

Lar seg ikke rikke

Lovendringen gjør det mulig å utlevere mistenkte i straffesaker til i Kina. Mange har ytret bekymring for at endringen i praksis vil bety å åpne for å utlevere politiske aktivister og sende Beijings meningsmotstandere i hendene på et lukket kinesisk rettsvesen.

Flere tusen demonstranter blokkerte også Lung Wo Road, hovedfartsåre fra øst til vest, som passerer kontorene til Hongkongs leder Carrie Lam. Hundrevis av politimannskaper forsøkte å holde unna flere demonstranter med advarsler. Lam står ikke så høyt i kurs hos opposisjonen etter at hun i flere dager på rad har avfeid alle krav om å trekke lovendringen som muliggjør utlevering til Kina, også etter at over en million demonstrerte mot forslaget søndag.

Hongkongs politiske ledelse har stått fast på at de vil stemme over forslaget innen 20. juni.

Paraply 2

Flere drar paralleller til masseprotestene som lammet deler av Hongkong i drøyt to måneder i 2014, også kjent som paraplybevegelsen. Også i dag hadde mange demonstranter med seg paraplyer, som både har symbolsk verdi og blir brukt som beskyttelse mot politiets pepperspray.

Utenfor regjeringsbygningen var det satt opp forsyningsstasjoner med medisinsk utstyr, drikkevann og snacks.

Mange demonstranter hadde kledd seg i svart og bar beskyttende munnbind, mens andre hadde skrevet telefonnummer til advokat på ermene med tusj.

Allerede i går morges begynte selskaper å kunngjøre streikeplaner som sin protest, og onsdag var det over tusen bedrifter som hadde føyd seg til lista. Flere sjefer i større selskaper har gått ut i sosiale medier med innlegg merket #612strike eller «12. juni streik», for å vise sin solidaritet med aksjonen og flagge at det er greit at deres ansatte ikke møter på jobb onsdag. Andre selskaper, som et av de større busselskapene i byen, oppfordrer til såkalt gå-sakte-aksjon.

Hongkongs fagforeninger har enten oppfordret til streik eller bedt sine medlemmer ta sykedager.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!