Protester mot atomavfall

Den britiske regjeringen forsøkte i dag å ro seg ut av en krise som har oppstått etter at New York Times avslørte en hemmelig avtale om britisk gjenvinning av atomavfall fra den tidligere sovjet-republikken Georgia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktøren ved Dounreay-anlegget i Skottland, Ray Nelson, måtte mmedgi at anlegget først om to år kan ta hånd om det mest radioaktive avfallet.

- Om lag 1 kilo av materialet er så bestrålt at vi ikke kan gjenvinne det umiddelbart fordi vi er i ferd med å modifisere anlegget, sa Nelson.

Demonstrasjoner

Miljøorganisasjonen Greenpeace demonstrerte onsdag utenfor statsministerboligen i Downing Street i London i protest mot at i alt 4 kilo høyanriket uran og 1 kilo brukt atombrensel skal fraktes fra en forskningsreaktor i Georgia til Dounreay-anlegget i Skottland i en operasjon som skal ledes av USA.

Bakgrunnen for operasjonen er amerikansk frykt for at materialet kunne ha havnet i hendene på opprørere i Tsjetsjenia eller andre med ambisjoner om å produsere kjernevåpen.

Nelson opplyste at det vil ta to år før Dounreay-anlegget kan ta hånd om det brukte atombrenselet og at det i mellomtiden må lagres.

(NTB-Reuters)