PROTEST  Medlemmer av Aung San Suu Kyis parti forbereder en bursdagskake for å feire fredsprisvinneren og demokratiforkjemperens 65-årsdag.  Foto: REUTERS/Soe Zeya Tun/Scanpix
PROTEST Medlemmer av Aung San Suu Kyis parti forbereder en bursdagskake for å feire fredsprisvinneren og demokratiforkjemperens 65-årsdag. Foto: REUTERS/Soe Zeya Tun/ScanpixVis mer

Protester mot Burma på Suu Kyis 65-årsdag

Demonstranter verden over dagen til å protestere mot regimet i Burma og kreve henne satt fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Mens demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi feiret 65-årsdagen sin i husarrest, brukte demonstranter verden over dagen til å protestere mot regimet i Burma og kreve henne satt fri.

Jernhånd Militærregimet i Burma har holdt fredsprisvinneren i husarrest mer eller mindre sammenhengende de siste 15 årene. Hun nektes også å delta i det kommende valget.

Til tross for alle forsøk på å kneble henne, fortsetter Suu Kyi å være et mektig symbol på frihet i et land der juntaen styrer med jernhånd.

Suu Kyi selv tilbrakte fødselsdagen i huset sitt der hun bor med to assistenter. Hun får ikke ha kontakt med omverdenen, og har ikke tilgang til telefon og internett.

Feiret Om lag 400 tilhengere feiret dagen i et hus i Rangoon, mens sivilkledd politi sto utenfor og filmet og fotograferte alle som gikk inn og ut.

Aktivister og ledere verden over oppfordrer nå militærjuntaen til å slippe den vevre kvinnen fri.

- Jeg ber igjen om at Burmas regjering må løslate Aung San Suu Kyi og alle andre politiske fanger umiddelbart og betingelsesløst, heter det i en uttalelse fra president Barack Obama, som hyllet bursdagsbarnet for hennes mot og personlige oppofrelse.

- Menneskelig styrke Storbritannias statsminister David Cameron kaller fredsprisvinneren et «mektig symbol på menneskelig styrke».

I Praha skrev aktivister støtteerklæringer på en vegg prydet med bilder av Suu Kyi, mens flere hundre demonstranter i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur sang bursdagssang. Også mange andre steder i verden var det markeringer og demonstrasjoner.

(NTB)