Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Protester mot sivile drap i Afghanistan

Hundrevis av afghanske studenter strømmet onsdag ut i gatene for å protestere mot vestlige styrkers drap på sivile i landet.

DEMONSTRERTE: Hundrevis av afghanere demonstrerte onsdag i Jalalabad og Kabul, i protest mot drap på sivile. I helgen skal ti sivile, blant dem åtte skolebarn, har blitt drept av amerikanske soldater. Foto. SCANPIX
DEMONSTRERTE: Hundrevis av afghanere demonstrerte onsdag i Jalalabad og Kabul, i protest mot drap på sivile. I helgen skal ti sivile, blant dem åtte skolebarn, har blitt drept av amerikanske soldater. Foto. SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Hundrevis av afghanske studenter strømmet onsdag ut i gatene for å protestere mot vestlige styrkers drap på sivile i landet. President Hamid Karzai fastholder at åtte skolebarn ble skutt og drept lørdag.

I Jalalabads gater runget slagord som «død over Obama» og «død over de utenlandske styrkene», samtidig med at det ble brent amerikanske flagg og bilder av den amerikanske presidenten.

Også i hovedstaden Kabul var det onsdag tillyst en demonstrasjon i protest mot drapene på ti sivile, blant dem åtte skolebarn, i Kunar-provinsen lørdag.

Karzai-protest

Afghanistans president Hamid Karzai har protestert mot angrepet, som verken USA eller den NATO-ledede ISAF-styrken har villet vedkjenne seg.

Karzai sendte tidligere i uka en delegasjon til området for å granske hva som skjedde, og onsdag mottok han rapporten fra dem.

Ifølge rapporten ankom en militærenhet Narang-distriktet med helikopter og pågrep ti unge menn i tre bolighus.

Åtte av de pågrepne var skoleelever i alderen 13 til 18 år, mens to var i begynnelsen av 20-årene.

PROTESTERER: Afghanistans president Hamid Karzai har protestert mot angrepet, som verken USA eller den NATO-ledede ISAF-styrken har villet vedkjenne seg. Foto: SCANPIX
PROTESTERER: Afghanistans president Hamid Karzai har protestert mot angrepet, som verken USA eller den NATO-ledede ISAF-styrken har villet vedkjenne seg. Foto: SCANPIX Vis mer

- De skjøt og drepte dem, heter det i en kunngjøring fra Karzais kontor på bakgrunn av granskernes rapport.

- De drepte var uskyldige sivile. Vi håper å finne og straffe personen som har gitt uriktig informasjon om at de var militante, sier Karzais nære rådgiver Asadullah Wafai.

Gripe til våpen

- Vi demonstrerer mot utlendingene som har kommet til landet vårt. De har ikke brakt demokrati til Afghanistan, men dreper våre religiøse ledere og barn, sier studentaktivisten Safiullah Aminzai i Jalalabad.

- Regjeringen må forhindre slike operasjoner. Dersom de ikke gjør det, vil vi gripe til våpen i stedet for penn for å ta opp kampen mot de utenlandske styrkene, heter det i en kunngjøring fra studentene ved universitetet i Nangarhar.

Også i Kabul varslet studenter demonstrasjoner onsdag.

- Vi vil demonstrere mot drapene på sivile, særlig de siste drapene på studenter i Kunar som ble begått av utenlandske styrker, opplyser en talsmann for Jamiat Eslah, studentenes forening for sosiale reformer og utvikling.

Benekter
IKKE DREP OSS: Det står det på hodebåndet til denne unge demonstranten. Foto: SCANPIX
IKKE DREP OSS: Det står det på hodebåndet til denne unge demonstranten. Foto: SCANPIX Vis mer

ISAF nekter for å ha gjennomført militære operasjoner i Kunar-provinsen der de ti ungdommene ble drept, men amerikanske spesialstyrker opererer utenfor ISAFs kommando langs grensa mot Pakistan.

- De har drept og pågrepet mange talibansoldater der, sier en vestlig militærkilde i landet.

Fersk statistikk fra FN viser en økning i antallet sivile ofre i Afghanistan. I Årets ti første måneder ble det drept 2.038 ubevæpnede sivile i Afghanistan, noe som var en økning på 10,8 prosent fra samme periode i fjor.
      468 ble drept av den NATO-ledede ISAF-styrken, amerikanske styrker som opererer utenfor ISAF eller afghanske sikkerhetsstyrker, viser statistikken.

166 ble i tillegg drept av det FN omtaler som «andre aktører», mens de resterende ble drept av Taliban og andre opprørsgrupper. (NTB)

VIL AT USA SKAL TREKKE SEG UT: Amerikanske styrker anklages for nye drap på sivile i Afghanistan, der slagord som «Obama, trekk styrkene dine ut av Afghanistan» onsdag runget i Jalalabads gater. Foto: SCANPIX
VIL AT USA SKAL TREKKE SEG UT: Amerikanske styrker anklages for nye drap på sivile i Afghanistan, der slagord som «Obama, trekk styrkene dine ut av Afghanistan» onsdag runget i Jalalabads gater. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media