Protester over hele verden

Flere hundre tusen demonstranter strømmet ut i gatene i dag. De protesterer mot krigen i Irak som bryter folkeretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over hele verden har tusenvis samlet seg i demonstrasjoner mot krigen i Irak i dag.

I Jemen ble fire personer drept i opptøyene. Og politi i flere land trappet opp sikkerhetstiltakene rundt moskeer, kirker og ambassader av frykt for voldsepisoder.

- Regjeringen skulle la oss dra til Irak og USA for å kjempe mot amerikanerne, sa Ibrahim Khan, en av lederne for det fundamentalistiske Jamaat-i-Islami-partiet under demonstrasjonen i Islamabad i Pakistan.

Vannkanoner

Egyptiske demonstranter kastet steiner, sko og møbler på politiet under en antikrigsprotest i sentrum av Kairo fredag. Politiet tok i bruk vannkanoner for å spre demonstrantene som begynte å protestere utenfor al-Ahzar-moskeen etter fredagsbønnen.

Titusener av rasende demonstranter marsjerte gjennom Jemens hovedstad Sana for andre dag på rad. Opprørspolitiet brukte tåregass og vannkanoner for å holde kontrollen over folkemengden, og arresterte flere av demonstrantene. Demonstrantene marsjerte mot den amerikanske ambassaden, der de ropte slagord mot USA, Israel og arabiske ledere som ikke har hindret krigen.

Hellig krig

- Forlat kontorene og hold dørene åpne for hellig krig, ropte demonstrantene. De oppfordret arabiske regjeringer til å la dem kjempe en hellig krig sammen med de irakiske styrkene.

«Død over USA! Død over Israel!» var faste slagord. Tre demonstranter og en politimann ble drept i opptøyene som fulgte.

Jemen har opplevd en bølge av krigsprotester de siste ukene. Flere hundre tusen mennesker demonstrerte rundt om i landet sist lørdag. Tirsdag ble en amerikaner, en canadier og en person fra Jemen skutt og drept i Sana.

I Nablus marsjerte 5.000 mennesker gjennom byens gater etter fredagsbønnen for å protestere mot krigen og arabiske lederes passivitet. Særlig Egypts president Hosni Mubarak, Saudi-Arabias kong Abdullah og Jordans kong Abdullah var mål for protestene.

Det var også demonstrasjoner i Tulkarem, Jenin, Jerusalem og Betlehem.

I byen Maan i Jordan, som er base for islamske fundamentalister, kom det til sammenstøt mellom demonstranter og politi. Politiet måtte spre folkemengden med tåregass, etter at demonstrantene hadde pepret dem med steiner.

Seks personer ble drept i Maan i november i fjor da hæren iverksatte en aksjon mot det de kalte væpnede banditter.

Presse

Også store deler av arabisk presse viser sin beske kritikk mot krigen.

- Villskap kommer ikke bare fra kannibaler eller nakne folk i jungelen. Den viser seg også fra mennesker som spiser svin, og som dreper i menneskerettighetenes navn, skrev Al-Riyadh, den halvoffisielle saudiske avisa.

Avisa Al-Khaleej i De forente arabiske emirater fastslo at krigen var et knusende nederlag for folkeretten og for menneskeheten.

Den regjeringsvennlige avisa Al Rai i Jordan skriver: -USAs raketter som president George W. Bush skyter mot Irak, betyr ikke bare at regimet i Irak blir endret, men hele organiseringen av verden.

PS: Fredsinitiativet som samlet 130.000 nordmenn i protest mot krigen i februar mobiliserer igjen i morgen, lørdag. Klokken 14.00 vil det bli arrangert samtidige demonstrasjoner over hele landet.

(NTB og Dagbladet.no)

<B>BLOD:</B> Flere enn 60.000 deltok i demonstrasjonene i Tessaloniki i Hellas. En fire timer lang nasjonal streik ble gjennomført i protest mot krigen, skoler og universitet stengte slik at folk kunne si sin mening. Her holder demonstrqantene opp sine rådmalte hender for å symbolisere blod.
<B>DEMONSTRASJON:</B>Titusenvis av demonstranter samlet seg i Kashmir i India. De demonstrerte mon amerika og krigenmot Irak. Likende protester ble arrangert samtidig i en rekke andre byer i India.
<B>HAT:</H> Tyrkiske demonstranter viser hva de synes om amerika ved å brenne flagget under en protest i Istanbul fredag.