- VALGFUSK: Den russiske opposisjonen beskylder Vladimir Putin for valgfusk i forrige helgs valg. Nå varsler de demonstrasjoner i helga. Foto: AP Photo/RIA Novosti, Yana Lapikova/Scanpix
- VALGFUSK: Den russiske opposisjonen beskylder Vladimir Putin for valgfusk i forrige helgs valg. Nå varsler de demonstrasjoner i helga. Foto: AP Photo/RIA Novosti, Yana Lapikova/ScanpixVis mer

Protester varsles over hele Russland

Demonstrasjoner mot valgfusk i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske opposisjonelle håper på stort oppmøte når det lørdag skal holdes demonstrasjoner mot valgfusk i flere titalls byer over hele landet.

Demonstrasjonene er en test både for opposisjonen og statsminister Vladimir Putin. Spørsmålet er om opposisjonen klarer å kanalisere sin frustrasjon over det angivelige valgfusket inn i fredelige demonstrasjoner.

Samtidig vil det vise i hvor stor grad Putin vil kunne akseptere folkelige protester mot seg selv og resten av makteliten.

Det er varslet protester fra Kaliningrad i vest til Vladivostok på stillehavskysten. I Moskva har myndighetene lovet at de vil tillate at opptil 30.000 mennesker samles i gatene. Men politiet har også varslet at ulovlige aksjoner vil bli slått hardt ned på.

Oppfordringer til å delta i demonstrasjonene spres via sosiale medier, og mange tusen russere har sluttet seg til en Facebook-side for protestene.

- Folk vil gå ut lørdag fordi de har fått nok av partiet med svindlere og tyver, sier aktivisten Jevgenija Tsjirikova, som er en av arrangørene.

Hun refererer til det statsbærende partiet Det forente Russland, som fikk 49,5 prosents oppslutning i søndagens valg. Det var nok til å beholde rent flertall i nasjonalforsamlingen, men samtidig var resultatet langt dårligere enn for fire år siden.

Opposisjonen mener at partiet ville fått langt færre stemmer hvis det ikke var for valgfusk.

Meningsmålinger viser at Vladimir Putin fortsatt er Russlands mest populære mann. Han er også storfavoritt til å vinne presidentvalget i mars.

(NTB)