Protester varsles over hele Russland

Demonstrasjoner mot valgfusk i helga.

- VALGFUSK: Den russiske opposisjonen beskylder Vladimir Putin for valgfusk i forrige helgs valg. Nå varsler de demonstrasjoner i helga. Foto: AP Photo/RIA Novosti, Yana Lapikova/Scanpix
- VALGFUSK: Den russiske opposisjonen beskylder Vladimir Putin for valgfusk i forrige helgs valg. Nå varsler de demonstrasjoner i helga. Foto: AP Photo/RIA Novosti, Yana Lapikova/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Russiske opposisjonelle håper på stort oppmøte når det lørdag skal holdes demonstrasjoner mot valgfusk i flere titalls byer over hele landet.

Demonstrasjonene er en test både for opposisjonen og statsminister Vladimir Putin. Spørsmålet er om opposisjonen klarer å kanalisere sin frustrasjon over det angivelige valgfusket inn i fredelige demonstrasjoner.

Samtidig vil det vise i hvor stor grad Putin vil kunne akseptere folkelige protester mot seg selv og resten av makteliten.

Det er varslet protester fra Kaliningrad i vest til Vladivostok på stillehavskysten. I Moskva har myndighetene lovet at de vil tillate at opptil 30.000 mennesker samles i gatene. Men politiet har også varslet at ulovlige aksjoner vil bli slått hardt ned på.

Oppfordringer til å delta i demonstrasjonene spres via sosiale medier, og mange tusen russere har sluttet seg til en Facebook-side for protestene.

- Folk vil gå ut lørdag fordi de har fått nok av partiet med svindlere og tyver, sier aktivisten Jevgenija Tsjirikova, som er en av arrangørene.

Hun refererer til det statsbærende partiet Det forente Russland, som fikk 49,5 prosents oppslutning i søndagens valg. Det var nok til å beholde rent flertall i nasjonalforsamlingen, men samtidig var resultatet langt dårligere enn for fire år siden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer