Protesterer mot Arafats reformer

Voldsomme sammenstøt på Gaza-stripen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Yasser Arafats forsøk på å løse krisen i de palestinske områdene har ikke bidratt til å skape ro, snarere det motsatte.

Skuddvekslinger brøt ut da medlemmer av Al-Aqsa-martyrenes brigader nærmet seg den militære etterretningens kontorer i byen Rafah. De skadde, fra Al-Aqsa-martyrenes brigader, var blant rundt 150 palestinere som forsøkte å storme hovedkvarteret til den militære etterretningens kontorer i byen Rafah. De omringet deretter bygningen og krevde at sikkerhetstjenestens medlemmer må forlate kontoret.

Sikkerhetsstyrkene åpnet ild da demonstrantene rev ned en vegg foran bygningen.

Tidligere samme dag hadde brigaden gått til angrep mot et av sikkerhetstjenestenes kontorer i byen Khan Younis på Gazastripen. De satte fri fanger, stjal våpen og satte bygningen i brann.

Den militante gruppa, som er en utløper av Arafats egen Fatah-bevegelse, er opprørt over at presidenten utnevnte sin slektning Moussa Arafat til overordnet sjef for de palestinske sikkerhetstjenestene og krever hans avgang.

Sterkt internt press

Det interne palestinske presset mot president Arafat bare økte søndag. I fire timer satt han i møte med statsminister Ahmed Qurie, som holder fast på at han vil forlate jobben. Men Arafat nekter å la ham gå. Ingen av dem ville si noe etter møtet, men regjeringsminister Saeb Erakat, som også var til stede, bekreftet at Qurie fortsatt sitter som statsminister og påpekte at Qurie ikke kan gå av uten at Arafat godtar hans avskjedssøknad.

I et intervju med israelsk radio beskriver Erakat situasjonen som «hjerteskjærende».

- Jeg har lenge advart mot lovløsheten og de militante. Dette er et samfunn der den sosiale strukturen er i ferd med å gå i oppløsning, sa Erakat.

Qurie har kjempet for økt kontroll over sikkerhetstjenestene siden han ble statsminister for ti måneder siden. Hans forgjenger Mahmoud Abbas måtte gå av etter å ha tapt den samme kampen mot Arafat.

Tusener demonstrerte

I et forsøk på å løse krisen som har rammet selvstyremyndigheten, kunngjorde Arafat i helgen reformer av sikkerhetstjenesten og utnevnte sin slektning til overordnet sjef for sikkerheten i de palestinske områdene. Men utnevnelsen førte bare til økte motsetninger. Moussa Arafat oppfattes som like korrupt som sin forgjenger. Flere tusen mennesker demonstrerte i Gaza by lørdag kveld.

- Vårt budskap til president Yasser Arafat er at det ikke er mulig å bekjempe korrupsjon med mer korrupsjon, sa Samir al-Masharawi, et ledende medlem av Arafats egen Fatah-bevegelse, til demonstrantene.

- Fatah-bevegelsen tilhører oss og ikke lommetyver, fortsatte han.

Nekter å gå

Men Moussa Arafat sa han ikke vil gi etter for kravet.

- Jeg vil ikke gå av fra posisjonen jeg er blitt utnevnt til. Den eneste som kan sparke meg, er han som utnevnte meg, sa han.

Men inntrykket av en krise ble bare forsterket av at lederen for den lille palestinske sjøpolitistyrken trakk seg. General Djumah Ghali skriver i sin avskjedssøknad sa han ikke lenger er i stand til å utføre sitt oppdrag. Ghalis styrke er en av dem som nå er underlagt Moussa Arafat.

De kaotiske tilstandene ble utløst da en militant gruppe tok fire franskmenn og to palestinske tjenestemenn som gisler fredag. Gisseltakerne krevde reformer av sikkerhetstjenestene og tiltak mot korrupsjon

Arafats tid ute?

Flere antyder nå at det er på tide for Yasser Arafat å trekke seg tilbake.

- Det som er nytt, er at for palestinerne er det ingen flere hellige kuer. Folket er rett og slett lei, sier Sofian Abu Zaida, et ledende Fatah-medlem. Han mener Arafat vil bestå som et viktig symbol for den palestinske kampen.

- Det som ikke kan fortsette, er denne måten å administrere på, sa han.

Israels utenriksminister Silvan Shalom sier situasjonen i de palestinske områdene ikke er bra for Israel.

- Vi ønsker at de moderate tar over og gjennomfører de nødvendige reformer. Så lenge Arafat fortsetter ved makten, vil anarkiet fortsette, sa han.

(NTB)

FORSØKTE Å LØSE KRISEN: Palestinernes president Yasser Arafat forsøkte i helgen å løse krisen i selvstyremyndighetene ved å reformere sikkerhetstjenesten. Men utnevnelsen av ny sikkerhetssjef har ført til voldsomme protester og statsminister Ahmed Qurie har søkt om avskjed.
BESTEMT: Statsminister Ahmed Qurie står fast på at han vil forlate jobben.