DEMONSTRERER: Filippinere føler seg hengt ut av den britiske tabloidavisa Daily Mail. I går markerte de sin avsky utenfor avisas lokaler i London. Foto: Dave Evans/Demotix/Corbis
DEMONSTRERER: Filippinere føler seg hengt ut av den britiske tabloidavisa Daily Mail. I går markerte de sin avsky utenfor avisas lokaler i London. Foto: Dave Evans/Demotix/CorbisVis mer

Protesterer mot britisk tabloid etter «ekstremt kontroversiell» drapsdekning

Lagde skandaleoppslag om at helsevesenet fremdeles bruker filippinske sykepleiere, til tross for at en filippinsk sykepleier er dømt for drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med overskriften «Helsevesenet bruker fremdeles sykepleiere fra Filippinene», lagde den britiske tabloidavisa Daily Mail 20. mai et skandaleoppslag i kjølvannet av drapssaken hvor den filippinske sykepleieren Victorino Chua er dømt for å ha drept to og forgiftet ytterligere 19 pasienter ved et britisk sykehus.

Oppslaget førte til voldsomme protester blant filippinske innvandrere og helsearbeidere, skriver The Guardian.

I går ble det holdt en demonstrasjon utenfor Daily Mails hovedkontor i London. Ei stor gruppe filippinske innvandrere samlet seg og krevde at avisa skal komme med en unnskyldning.

Skarpt kritisert Tobarnsfaren Victorino Chua er nå dømt til livstidsstraff i fengsel, etter at han ble funnet skyldig i pasientdrapene ved Stepping Hill-sykehuset i Stockport, nær Manchester i juni og juli 2011.

Daily Mail har i sin drapsdekning kritisert hvordan helsevesenet rekrutterer arbeidstakere. Blant annet har avisa hevdet at helsevesenet har tillatt juks på opptaksprøver og sett gjennom fingrene på manglende kvalifikasjoner. Disse beskyldningene er blitt blankt avvist.

Nå blir den britiske tabloiden skarpt kritisert i den britiske offentligheten og på sosiale medier for sitt angrep på filippinske sykepleiere som ene og alene synes å være utløst av Chua-saken.

- Det er en skadelig stereotypi. Saken er ekstremt kontroversiell, og folk tar anstøt av den, sier Jan Brulc i organisasjonen Migrants? Rights Network.

- Disse arbeiderne spiller en vital rolle i det britiske helsevesenet. De jobber lange dager for å ta seg av våre gamle og syke, legger han til.

- Rasistiske angrep Ifølge Socialist Worker skal filippinske helsearbeidere ha opplevd sjikane og trakassering i kjølvannet av Daily Mails kontroversielle artikkel.

DRAPSDØMT: Sykepleier Victorino Chua (49) er dømt for pasientdrap. Foto: AP/Greater Manchester Police
DRAPSDØMT: Sykepleier Victorino Chua (49) er dømt for pasientdrap. Foto: AP/Greater Manchester Police Vis mer

Et hundretalls sykepleiere fra Filippinene skal, ifølge avisa, ha rapportert om rasistisk motiverte angrep i ukene etter at artikkelen sto på trykk.

- En filippinsk sykepleier ble ropt «morder» etter da hun gikk til jobben. En annen ble spurt av en pasient om hun er «trygg», sier sykepleieren Glenda som jobber ved et sykehus i London.

- Da Victorino Chua-saken raste i mediene, visste vi at det kom til å bli stort fokus på filippinere. Ville det samme ha skjedd om det var en hvit sykepleier som sto bak drapene? Det føles som en unnskyldning for å rette søkelyset mot antall arbeidere fra utenfor EU, sier Jamima Fagta i den filippinske interesseorganisasjonen Kanlungan Alliance til The Guardian.

Daily Mail har ikke kommentert kritikken avisa nå er gjenstand for.

KONTROVERSIELT OPPSLAG: Daily Mail må tåle skarp kritikk for denne saken.
KONTROVERSIELT OPPSLAG: Daily Mail må tåle skarp kritikk for denne saken. Vis mer