Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Protesterer mot journalist-benådning i Afghanistan

Karzai har i all hemmelighet løslatt dødsdømte Sayed Pervez Kambaksh.

SKREV ARTIKKEL PÅ NETTET: Den afghanske journalisten Sayed Parwiz Kambakhsh under en rettslig høring i mai. Kambaksh ble dømt til døden for artikkelen der han stilte spørsmål ved at afghanske menn kan ha fire koner, mens kvinner bare kan ha én ektemann. Foto: Scanpix/EPA
SKREV ARTIKKEL PÅ NETTET: Den afghanske journalisten Sayed Parwiz Kambakhsh under en rettslig høring i mai. Kambaksh ble dømt til døden for artikkelen der han stilte spørsmål ved at afghanske menn kan ha fire koner, mens kvinner bare kan ha én ektemann. Foto: Scanpix/EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Afghanske folkevalgte protesterer mot at president Hamid Karzai i all hemmelighet har benådet og løslatt den dødsdømte journalisten Sayed Pervez Kambaksh.

Senatet i den afghanske nasjonalforsamlingen, Meshrano Jirga, fordømmer i skarpe ordelag løslatelsen av den 24 år gamle journalisten og hevder at Karzai har latt seg presse av «islams fiender».

- Dette er et svært dårlig eksempel og vil oppmuntre folk til å tro at de kan fornærme islam uten å bli straffet for sine arrogante handlinger, sier mulla Maulavi Hanif Shah Hosseini til The Independent.

Artikkel fra internett

Sayed Pervez Kambaksh ble dømt til døden for blasfemi i desember 2007, etter å ha lastet ned en islamkritisk artikkel fra internett og fordelt den til sine medstudenter ved Balkh-universitetet nord i Afghanistan.

Artikkelen stilte spørsmål ved hvorfor muslimske menn kan ha opptil fire koner, mens kvinner bare kan ha én ektemann.

En domstolen i Mazar-i-Sharif fant Kambakhsh skyldig i å ha krenket islam og dømte ham til døden bak lukkede dører. En ankedomstol omgjorde senere dommen til 20 års fengsel.

Ny identitet

Dødsdommen utløste skarpe protester fra hele verden, og blant dem som tok opp saken med afghanske myndigheter var utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Nå har president Hamid Karzai i all hemmelighet benådet Kambaksh, som ifølge The Independent har forlatt Afghanistan og befinner seg i Vesten.

- Han starter nå et nytt liv med ny identitet etter 20 måneder i fengsel, og er klar over at han fortsatt er et mål for religiøse fanatikere, skriver den britiske avisen.

(NTB)

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling