Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Protesterer mot metadon i svangerskapet

Hvert år fødes mellom 30 og 60 barn med rusavhengighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordmødre og barneleger reagerer kraftig på statlige retningslinjer som lar mødrene fortsette med metadon i svangerskapet.

- Graviditet og metadon og subutex er uforenlig. Prevensjon burde være et kriterium for å få metadon, sier assisterende overjordmor Liv Trønnes ved Oslo universitetssykehus til Aftenposten.

I Helsedirektoratets nye retningslinjer for gravide kvinner i rehabiliteringsprogrammet LAR (legemiddelassistert rehabilitering) anbefales det at gravide som går på metadon eller subutex, bør fortsette med dette - selv om barnet blir født med abstinens.

Tall fra Helsedirektoratet viser at norske kvinner som har brukt metadon i svangerskapet, hittil har født 300 barn. Årlig fødes mellom 30 og 60 barn med abstinenser i Norge.

- Alle nyfødte som er utsatt for metadon og subutex fram til fødsel, blir født med en avhengighet, og cirka halvparten medisineres med en morfinmikstur. Varigheten er forskjellig, men det kan ta måneder. Spedbarn skal ikke ha morfinmikstur. De skal ha morsmelk, sier Trønnes.

Overlege Sverre Medbøe deler Trønnes' bekymring for legalisering av en behandling som fører til at fosteret tilvennes narkotiske stoffer.

- Vi vet altfor lite om hvordan det går med disse barna på lang sikt, sier han.

Seniorrådgiver Gabrielle Welle-Strand i Helsedirektoratet sier man ikke vet hvordan det går med fosteret dersom behandlingen av mor avsluttes i svangerskapet. Hun understreker imidlertid at den samlede kunnskapen de sitter på, viser at det er tryggest både for mor og foster at mor beholder LAR-medisinen.
(NTB)