Protesterer mot ny amerikansk reality-tv

Ni vinnere av Nobels fredspris hevder at showet glorifiserer krig.

PROTESTERER: Sør-Afrikas tidligere erkebiskop Desmond Tutu går til angrep på et nytt amerikansk tv-show sammen med åtte andre fredsprisvinnere.
Foto Kristin Svorte/Dagbladet
PROTESTERER: Sør-Afrikas tidligere erkebiskop Desmond Tutu går til angrep på et nytt amerikansk tv-show sammen med åtte andre fredsprisvinnere. Foto Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er NBC som setter sinnet i kok hos de ni fredsprisvinnerne, blant dem biskop Desmond Tutu fra Sør-Afrika, Rigoberta Menchú fra Guatemala og Shirin Ebadi fra Iran.

I serien «Stars Earn Stripes» konkurrerer åtte kjendiser mot hverandre i militærlignende øvelser, hver med en amerikansk elitesoldat som medhjelper.

Blant deltakerne er sangeren Nick Lachey og politikeren Sarah Palins ektemann Todd.

Tidligere general Wesley Clark, som blant annet ledet NATOs bombing av Serbia under Kosovo-krigen, er programleder.

Produsentene hevder at serien er ment som «en hyllest til kvinner og menn som tjenestegjør i USAs væpnede styrker». Fredsprisvinnerne mener den pynter på krigens brutale virkelighet.

- Å trene på krig er verken morsomt eller underholdende, heter det i et brev de ni har sendt til lederen for NBCs underholdningsavdeling, Bob Greenblatt.

- Dette programmet hyller etter vår oppfatning ingen, men viderefører en skammelig tradisjon der man glorifiserer krig og væpnet konflikt, skriver de ni fredsprisvinnerne.

- Virkelig krig er skitten og dødelig. Folk, både militære og sivile, dør på måter som er alt annet enn underholdende, fortsetter de og ber NBC om å stanse serien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer