Protesterer mot sine egne

Flere tusen Fatah-medlemmer stormet fredag kveld ut i gatene for å protestere mot sitt eget parti. Demonstrantene krever president Mahmoud Abbas´ avgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Protestantene mener Abbas er ansvarlig for at partiet overraskende tapte valget for den militante Hamas-gruppen. Mens presidenten er i byen Ramallah på Vestbredden, der han i en tv-tale fredag ba Hamas om å danne en ny regjering, samlet demonstrantene seg rundt presidentens hjem i Gaza City.

- Vi vil ikke være i regjering med Hamas. Vi vil ikke ha korrupte ledere. Vi vil ha reform, og vi vil sparke alle som er korrupte, ropte demonstrantene, ifølge AP.
 

Flere av demonstrantene var bevæpnet og fyrte av skuddsalver i luften. Andre lagde bål av gamle bildekk i veien utenfor hjemmet. Fra presidentboligen beveget massene seg videre til et palestinsk rettslokale, der demonstrantene satt fyr på en bil og forsøkte å trenge seg inn i lokalet.

Hamas i regjering

Protestene ble utløst etter at president Mahmoud Abbas i en offentlig kunngjøring ba Hamas-lederne om å danne regjering.

- Jeg vil be partiet som fikk flest stemmer i valget, om å danne den nye regjeringen, sa Abba ifølge CNN.

Men selv om Hamas har rent flertall i parlamentet, vil det være vanskelig for gruppen å regjere alene. Til det er palestinerne for avhengig av internasjonal bistand.

USA, Storbritannia og flere europeiske land har gjort det helt klart at de ikke vil samarbeide med en Hamas-styrt regjering dersom gruppen ikke avstår fra terror og begynner å anerkjenne staten Israel.

Palestinerne mottok i fjor en milliard dollar i bistand. Av disse pengene kom 300 millioner dollar fra USA og 340 millioner dollar fra EU.

PROTEST: Medlemmer av partiet Fatah, som onsdag tapte parlamentsvalget for Hamas, protesterte fredag mot sin egen president, korrupte myndigheter og at partiet skal inngå regjeringssamarbeid med Hamas. Her har demonstrantene satt fyr på en bil utenfor et rettslokale i Gaza City. Foto: AP/Hatem Moussa
PROTEST: Medlemmer av partiet Fatah, som onsdag tapte parlamentsvalget for Hamas, protesterte fredag mot sin egen president, korrupte myndigheter og at partiet skal inngå regjeringssamarbeid med Hamas. Her har demonstrantene satt fyr på en bil utenfor et rettslokale i Gaza City. Foto: AP/Hatem Moussa Vis mer

FNs Midtøsten-ekspert Terje Rød-Larsen mener Hamas må gjøre en snuoperasjon på flere områder. Spesielt problematisk for gruppen er det at landene som gir mest i bistand, regner Hamas som en terrororganisasjon.

- Jeg vil fortsatt minne folk om at dersom den politiske plattformen er å ødelegge Israel, så er ikke Hamas en fredssøkende part, sa USAs president George W. Bush torsdag.

Regjeringsforhandlinger
President Mahmoud Abbas skal i neste uke møte Hamas-lederne for å diskutere vilkår for en samarbeidsregjering, melder The Guardian.

Hilde Henriksen Waage, førsteamanuensis i historie, sa torsdag at Hamas-seieren må regnes som en protest mot Fatahs politikk.

Stemningen blant palestinerne har vært svært spent siden Hamas onsdag sikret seg 76 av de 132 setene i det palestinske parlamentet. Også fredag formiddag var det sammenstøt blant palestinerne, da tre personer ble skadd i en skuddveksling mellom Fatah- og Hamas-supportere i byen Khan Yunis på Gazastripen.

PROTEST II: Geværer, bilbranner og slagord: Fatah-medlemmene viser sin misnøye i byen Khan Younis, hvor tre personer fredag formiddag ble skadd i en skuddveksling mellom tilhengere av Fatah og Hamas.
I MØTE: Palestinernes president Mahmoud Abbas var fredag i samtaler med USAs tidligere president Jimmy Carter i Ramallah på Vestbredden. I en kunngjøring samme dag ba Abbas valgets vinner, Hamas, om å danne regjering.