Protesterer mot «valgløgn» i Iran

Irans øverste leder krever at alle stiller seg bak Mahmoud Ahmadinejad, den erklærte vinneren av presidentvalget. I gatene i Teheran roper demonstranter slagord mot råttent spill, men blir slått tilbake av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Irans øverste leder krever at alle stiller seg bak Mahmoud Ahmadinejad, den erklærte vinneren av presidentvalget.

I gatene i Teheran roper demonstranter slagord mot råttent spill, men blir slått tilbake av politiet.

- Den valgte og respekterte presidenten er president for hele den iranske nasjonen, og alle, inkludert gårsdagens konkurrenter, må enstemmig støtte og hjelpe ham, sa ayatolla Ali Khamenei i ettermiddag.

Han gjorde det klart at myndighetene ikke vil tolerere «provoserende oppførsel».

Men tilhengerne av taperen i fredagens valg, den moderate kandidaten Mir Hossein Mousavi, ville ikke uten videre finne seg i at slaget var tapt.

Flere av dem støtte sammen med både Ahmadinejad-tilhengere og opprørspoliti i Teheran valgnatten og lørdag.

Mistro

Opposisjonen preges av både frustrasjon og forundring, for på forhånd var det spådd et tett løp mellom Ahmadinejad og Mousavi etter en svært opphetet og engasjert valgkamp.

Derfor har mange vanskelig for å tro på resultatet som ble kunngjort av innenriksdepartementet i dag: 62,6 prosent for den sittende presidenten og bare 33,75 prosent for Mousavi.

Valgoppslutningen var rekordstor, hele 85 prosent.

Mousavis tilhengere, mange av dem unge mennesker som ønsker et mer moderne og vestvendt Iran, reagerte med å sette opp blokader nær innenriksdepartementet og sette fyr på bildekk.

Politiet slo tilbake med batonger.

De fjernet også demonstranter som hadde slått seg ned på Vanak-plassen, et av Teherans travleste trafikkryss.

Minst tre mennesker er såret.

Allerede onsdag erklærte den mektige Revolusjonsgarden at den vil slå hardt ned på en «revolusjon» mot det islamske regimet av Mousavis «grønne bevegelse».

- Farlig spill

Mousavis kontor oppfordrer til ro, men er sterkt kritisk til valggjennomføringen.

- Jeg vil ikke gi etter for dette farlige spillet, het det i en erklæring fra Mousavi, som selv er en veteran fra den islamske revolusjon.

Han hevder flere velgere hadde blitt hindret i å stemme, og at stemmesedler manglet, og sier han frykter at landet er på vei mot tyranni.

Myndighetene synes å gjøre sitt for å hindre at uroen brer seg.

SMS-systemet, som mange unge Mousavi-tilhengere har brukt under valgkampen, var i dag ute av drift.

Flere opposisjonelle blogger og nettsider var nede.

Statlig fjernsyn og radio meldte bare om valgresultatene fra innenriksdepartementet og dekket ikke Mousavis pressekonferanse ved midnatt.

Journalister som skulle på en pressekonferanse med Mousavi i dag, ble vist bort av politifolk, som sa den var blitt avlyst.

Vestlig skepsis

Ahmadinejads seier vil være en skuffelse for USA og andre vestlige land som har vært i gjentatte konfrontasjoner med Ahmadinejad, spesielt knyttet til landets atomprogram.

Blant dem blant som er skeptiske er Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Det er mye uro i Iran rundt resultater, og det kommer påstander om valgfusk. Det er urovekkende, sier Støre til NTB.

Han påpeker også at valget uansett ikke er demokratisk, siden kandidatene på forhånd måtte godkjennes av landets religiøse ledelse.

Israel er også bekymret, siden Ahmadinejad tidligere har kommet med sterkt israelskfiendtlige uttalelser.

USAs utenriksminister Hillary Clinton sa i dag at USA følger situasjonen nøye og håper valgresultatet vil gjenspeile folkets genuine vilje. (NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer