Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Protesterer på politikerlønninger: - Bør ikke Stortinget også vise moderasjon?

Synes ikke lønnen skal justeres til 928 602 kroner for stortingsrepresentanter og 1 325 358 kroner for medlemmer av regjeringen.

<b>SAMME KRONETILLEGG:</b> SV-nestleder Snorre Valen mener at stortingspolitikerne bør få samme kronetillegg som en gjennomsnittlig norsk pensjonist. Foto: Benjamin A. Ward
SAMME KRONETILLEGG: SV-nestleder Snorre Valen mener at stortingspolitikerne bør få samme kronetillegg som en gjennomsnittlig norsk pensjonist. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økte godtgjørelser for stortingsrepresentanter og statsråder var første punkt på en lang dagsorden på Stortinget torsdag. Vanligvis blir det beskjeden diskusjon om lønnspåslaget – som denne gang beløper seg til 21 674 kroner. Så ikke i år.

- Stortingsrepresentantene går fra sommerfest til lønnsfest, sa Valen og viste til at stortingsgruppene onsdag hadde sommeravslutning.

SVs finanspolitiske talsmann brukte hele taletiden sin på 30 minutter, før en rekke partifeller – bare avbrutt av Høyres Nikolai Astrup – fulgte opp med tilsvarende innlegg.

Hvor lenge debatten vil vare, gjenstår å se. Men tilhørerne begynner å ane konturene av en norsk filibuster-variant – kjent fra amerikansk politikk. Klokken 10 grep settepresident Øyvind Halleraker inn, viste til Stortingets forretningsorden og sa han ville avslutte debatten om ikke talerne holdt seg til saken.

Filibuster er ikke tillatt i Stortinget i Norge, der representantenes taletid er begrenset.

Opprørt

Valen og SV er opprørt over at Stortinget ikke debatterer årets trygdeoppgjør, som innebærer reallønnsnedgang for landets pensjonister for tredje år på rad.

- Vi har tid til å diskutere forslag om pils i parken, men ikke trygdeoppgjøret, sa Valen oppgitt.

Han mener lønnsveksten bør være den samme for toppolitikerne som for pensjonistene. Slik det ligger an nå, vil stortingspolitikerne gi seg selv ti ganger så høy lønnsvekst i kroner som det en gjennomsnittlig pensjonist får.

Enstemmig innstilling

Presidentskapet på Stortinget går enstemmig inn for å øke godtgjørelsene til stortingsrepresentanter og statsråder med 2,4 prosent – noe som er på linje med lønnsoppgjøret i staten og kommunen så vel som i privat sektor.

Forslaget er i tråd med innstillingen fra en uavhengig lønnskommisjon og innebærer en lønnsvekst på 21 674 kroner for stortingsrepresentanter og 38 104 kroner for statsministeren.

I henhold til innstillingen vil det fra 1. mai i år bli fastsatt godtgjørelser på 928 602 kroner for stortingsrepresentanter, 1 325 358 kroner for medlemmer av regjeringen og 1 631 346 for statsministeren og stortingspresidenten.

Til sammenligning fikk en gjennomsnittlig norsk pensjonist i år et tillegg på 2066 kroner, tilsvarende 0,9 prosent.

-Umusikalsk

Ifølge SV har en enslig minstepensjonist med 180 000 kroner i inntekt i 2014 tapt 10 700 kroner på underreguleringen av pensjoner siden 2013. I samme periode vil stortingsrepresentantene ha fått økt sin lønn med 92 023 kroner.

- Frps leder Siv Jensen uttalte i januar til Dagbladet at det er «fullstendig umusikalsk at politikerne på Stortinget skal sitte og gi seg selv så gode vilkår». Bør ikke Stortinget også vise moderasjon når kjøpekraften går ned og folk må stramme inn? ville Valen vite.

SV la torsdag fram forslag det som i realiteten er tre ulike forslag: At stortingspolitikerne får samme kronetillegg som en gjennomsnittlig norsk pensjonist, at de folkevalgte får samme prosentsats som en gjennomsnittlig pensjonist samt at stortingspolitikerne får samme kronetillegg som en vanlig, norsk heltidsarbeider fikk i fjor, nemlig 8900 kroner.

(NTB)

Hele Norges coronakart