Protesterte mot Nato ett år etter krigen

På ettårsdagen etter starten for Natos krig mot Jugoslavia krever aksjonen «Nei til nye Nato» at Norge må si nei til å delta i internasjonale militæraksjoner uten FN-mandat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Nei til nye Nato», med forfatteren Vigdis Hjorth i spissen, kom med sitt krav i et brev til statssekretær Espen Barth Eide. I brevet oppfordrer aksjonen Stoltenbergs nye regjering og Storinget til å legge frem en ny vurdering av Natos nye strategiske konsept, som åpner for militære aksjoner uten godkjenning fra FN.

- Nato bør ikke få lov til å opptre på denne måten i fremtiden. Dette er et brudd på alt Nato skulle stå for, sier Vigdis Hjorth til Dagbladet :på nettet.

Det var statssekretær Barth Eide som tok imot brevet. Barth Eide har som forsker Norsk utenrikspolitisk institutt kritisert Natos aksjon i Kosovo i sterke ordelag. I siste utgave av «Internasjonal politikk» feller han en hard dom over Natos handlingsmåte. Han skriver at angrepene på Jugoslavia og den påfølgende okkupasjonen av Kosovo «representerer et lite planlagt og ikke særlig heldig forsøk på akutt krisehåndtering av en sterkt mediefokusert konflikt».

Demper kritikken

Men som statssekretær prøver Barth Eide å tone ned kritikken:

- Jeg har vært statssekretær i bare en uke. Det ville være unaturlig for meg allerede å vurdere aksjonen på nytt. Vi er avhengige av en bred politisk debatt rundt Nato-spørsmålet, sa Barth Eide da han fikk brevet overrakt av aksjonsmedlem Arild Linneberg, professor i litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen.

24. april vedtok Nato et nytt strategisk konsept der alliansen forbeholder seg retten til å gjennomføre militære akjsoner også utenfor alliansens område - «out of area» - uten mandatfra FN. Dette ble vedtatt for å gi alliansen bedre mulighet til å løse sosiale vanskeligheter, væpnede konflikter, bekjempe terrorisme og organisert kriminalitet og for å håndtere kriser eller konflikter som kan få sikkerhetsmessige følger for alliansen.

Debatten rundt Natos nye strategikonsept har vært altfor liten, mener aksjonen. Stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (SV) er med i aksjonen. Han mener det er på høy tid at Norges forhold til det nye Nato nå diskuteres på nytt:

- Denne saken viser hvor servilt Stortinget er i spørsmål om Norges forhold til USA og Nato. Vi spiser i oss det vi får beskjed om å spise, uten å tenke på innholdet, sier Langeland.

Forfatter Thorvald Steen håper den nye statssekretæren vil ta opp saken:

- Ellers vil Barth Eide møte seg selv i døra, og det tror jeg ikke han vil, sier Steen.

Brevet som aksjonen overrakte, er underskrevet av blant annet Erik Bye, Dag Solstad, Erik Fosnes Hansen, Tor Erling Staff, Odd Børretzen og Francis Sejersted. Men statssekretær Barth Eide sier det for tidlig å si hvilken politisk oppfølging brevet vil få:

- Men jeg vil lese brevet med interesse, sier Barth Eide til Dagbladet :på nettet.