Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Protestgruppe mot Acer har samlet 65 000 medlemmer

Strid i Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

- FORBLI NORSK: En protestgruppe mot norsk tilslutning til EUs energibyrå har nå samlet 65 000 medlemmer på Facebook. Mandag er det planlagt demonstrasjon foran Stortinget. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten, NTB Scanpix.
- FORBLI NORSK: En protestgruppe mot norsk tilslutning til EUs energibyrå har nå samlet 65 000 medlemmer på Facebook. Mandag er det planlagt demonstrasjon foran Stortinget. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Facebook-gruppen «Stopp ACER», som er opprettet som en protest mot EUs energibyrå og norsk tilslutning, har passert 65 000 medlemmer.

Ifølge NRK Dagsnytt er det strid i Arbeiderpartiets stortingsgruppe om norsk tilknytning, og saken skal behandles der onsdag.

Mandag planlegger gruppen en demonstrasjon foran Stortinget, skriver Jan Roos som er administrator i gruppen.

Natt til onsdag hadde den over 65 000 medlemmer.

Hvor mange av dem som virkelig er sterkt imot Acer og hvor mange av medlemmene som er med kun for å følge debatten, vites ikke, skriver nettstedet enerWE , men påpeker at Acer, EUs tredje energipakke og Norges eventuelle tilslutning til dem skaper enormt engasjement.

Et digitalt opprop mot norsk deltakelse i Acer har fått over 19 000 underskrifter.

Ja fra Ap

Den aktuelle energipakken viderefører samarbeidet på det energipolitiske feltet. Mange av dem som er imot at Norge skal bli med på også denne runden, mener vi gir fra oss kontrollen over et viktig politikkområde.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er blant dem som har advart mot konsekvensene av stå utenfor.

- Sier vi nei til det videre samarbeidet, vil vi gå ut av energisamarbeidet i EØS-avtalen, skrev han nylig i en epost til skeptikere i eget parti. Blant annet har rundt 100 Ap-ordførere bedt partiet si nei.

I helgen forsøkte partileder Jonas Gahr Støre å overbevise skeptikere i Oppland Ap om at Norge bør si ja til pakken.

Men Oppland Ap endte likevel med å vedta flere absolutter: Det skal være nasjonal politisk kontroll over Norges energiressurser, eierskapet til norske vannkraftressurser skal ligge fast, og det er kun Norge som skal kunne fatte beslutninger om at utenlandskabler skal kunne bygges.

LOs to største forbund Fellesforbundet og Fagforbundet har sagt nei til Acer-samarbeid.

(NTB/Dagbladet).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!