Protestvalg i rød bydel

Det er et protestvalg i den røde Paris-bydelen rett bak revolusjonsplassen Bastille. Ytterste venstreside lokker unge, opprørske velgere, men mange stemmer også blankt.

FØRSTE RUNDE: Presidentkandidat Nicolas Sarkozy og kona Carla Bruni-Sarkozy før de skal stemme under første runde av valget i Paris. Foto: REUTERS/Eric Feferberg/Pool
FØRSTE RUNDE: Presidentkandidat Nicolas Sarkozy og kona Carla Bruni-Sarkozy før de skal stemme under første runde av valget i Paris. Foto: REUTERS/Eric Feferberg/PoolVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Han har skapt en bevegelse, sier søstrene Lucie (21) og Clemence (24) Hardouin.

De snakker om den tidligere trotskisten, sosialisten og ministeren Jean-Luc Mélenchon. For et par måneder siden var ingen som trodde at Mélenchon skulle få mer enn seks, sju prosent av stemmene.

I dag tangerer han høyre-ekstreme Marine Le Pens tredjeplass med rundt 15 prosent av stemmene. Nylig samlet han 100.000 mennesker til et valgmøte på Place de la Bastille.

Monsieur Normal - Sosialisten François Hollande er ikke nok til venstre. Mélenchon snakker om solidaritet, minstelønn og pensjoner på en helt annen måte. Vi tror på ham, sier studenten Lucie Hardouin.

I ettermiddag stemte hun i sitt første presidentvalg i bydel 12 i Paris. Hun er en av 44, 3 millioner stemmeberettigede franskmenn. Selv om hennes store politiske forbilde har kalt François Hollande for en «kaptein i pedalbåt» vil hun og søsteren likevel stemme på Hollande i andre valgrunde den 6. mai.

Den vil i følge alle meningsmålinger stå mellom president og høyremannen Nicolas Sarkozy og sosialisten François Hollande. 57 år gamle Hollande, som lover å bli en «normal president»,er favoritten.

Nicolas Sarkozy lider under av å ha fremstått som for vulgær, selvopptatt og energisk uten å ha oppnådd de forventede resultatene.

Stemmer med hjertet Det sies at franskmenn stemmer med hjerte i første valgomgang og med hjernen i andre. I dag kunne de stemme på ti kandidater: Alt fra en anararkist til ekstreme høyre står på valgmenyen.

- HOLLANDE IKKE NOK TIL VENSTRE: - Jean-Luc Mélenchon snakker om solidaritet, minstelønn og pensjoner på en helt annen måte. Vi tror på ham, sier søstrene Lucie (t.v) og Clemence  Hardouin. Foto: Erik Aasheim
- HOLLANDE IKKE NOK TIL VENSTRE: - Jean-Luc Mélenchon snakker om solidaritet, minstelønn og pensjoner på en helt annen måte. Vi tror på ham, sier søstrene Lucie (t.v) og Clemence Hardouin. Foto: Erik Aasheim Vis mer

- François Bayrou fikk min stemme, sier Nicolas (38).

Han vil ikke at vi skal bruke etternavnet i frykt for at hans politiske oppfatning kan spores opp. Han mener sentrumskandidaten fra partiet MoDem er den eneste som virkelig har snakket om viktige saker; som økonomi og arbeidsledighet. Han ligger an til å få ti prosent av stemmene. Under presidentvalget i 2007 kom han på en sterk tredjeplass.

- François Bayrou er ikke populistisk, sier Nicolas som i andre valgrunde vil stemme på Hollande.

Det er uklart om sentrumskandidaten vil oppfordre sine støttespillere til å stemme rødt eller blått. Franske medier har spekulert i at han skal være lovet statsministerposten om han støtter Nicolas Sarkozy.

- Ja jeg kan se ham for meg som en statsminister. François Bayrou er ikke sosialist, sier utenriksminister Alain Juppé.

Usikre velgere Så mange som 14 prosent av velgerne hadde i følge meningsmålingene ikke bestemt seg for hvem de skulle stemme på når de faktisk står inne i valgavlukket og skal avgi sin stemme. Det betyr over 6 millioner velgere. Mana Leber (48) var en av dem. Hun endte med å stemme blankt.

- Jeg klarte ikke å bestemme meg. Men dette er også en protest mot hele valgkampen som ikke har handlet om viktige saker. Det er bedre å stemme blankt enn å ikke stemme, sier Mana Leber.

GÅR TIL VALGURNENE: Valget har startet i Frankrike. Foto: Erik Aasheim
GÅR TIL VALGURNENE: Valget har startet i Frankrike. Foto: Erik Aasheim Vis mer

Norsk-franske Eva Joly ligger an til å få mellom 2 og 3 prosent av stemmene. Nicolas Feuille (36) var ikke i tvil:

- Det er De Grønne som har de beste ideene. Men dette var en stemme for planeten, ikke på Eva Joly, sier han, åpenbart ikke helt fornøyd med presidentkandidatens innsats. Eva Joly har gjennom hele valgkampen fått kritikk for aksent, stil og sin ufranske direkthet. Har var for norsk for franskmennene. Eva Joly har drømt om 10 prosent oppslutning. Men det vil nok forbli i drømmene.

• Klokken 20.00 i kveld stenger valglokalene i de største byene og da kommer de første prognosene.

STEMTE GRØNT: - Det er De Grønne som har de beste ideene. Men dette var en stemme for planeten, ikke på Eva Joly, sier Nicolas Feuille (36). Foto: Erik Aasheim
STEMTE GRØNT: - Det er De Grønne som har de beste ideene. Men dette var en stemme for planeten, ikke på Eva Joly, sier Nicolas Feuille (36). Foto: Erik Aasheim Vis mer