«Prøv å finne ut hva som er Obamas mål og hvordan han skal oppnå dem»

Russisk spionring avslørt i USA.

UTE TIL LUNSJ: Barack Obama og Dmitrij Medvedev tok en avstikker fra Det hvite hus, og dro til Ray's Hell Burger i Arlington, Virginia, under det russiske presidentbesøket i forrige uke. Tre dager etter det gemyttlige besøket arresterte FBI det de mener ti russiske spioner. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
UTE TIL LUNSJ: Barack Obama og Dmitrij Medvedev tok en avstikker fra Det hvite hus, og dro til Ray's Hell Burger i Arlington, Virginia, under det russiske presidentbesøket i forrige uke. Tre dager etter det gemyttlige besøket arresterte FBI det de mener ti russiske spioner. Foto: AFP PHOTO/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Amerikanske FBI har arrestert ti personer som angivelig skal ha spionert for Russland i over et tiår.

De antatte russiske spionene brukte falske identiteter og utga seg for å være helt vanlige amerikanske og kanadiske borgere, mens de forsøkte å infiltrere politiske kretser i Washington og avsløre USAs atomplaner, diplomatiske strategier og Iran-politikk.

De oppsiktsvekkende arrestasjonene skjedde bare tre dager etter at Barack Obama tok imot Russlands president Dmitrij Medvedev i Washington DC, og kalte ham en en solid og pålitelig partner.

I det som syntes å være en gemyttlig atomsfære ble de to enige om å restarte forholdet mellom de to stormaktene, og ironisk nok
spiste Obama og Medvedev hamburger og pommes frites på en restaurant i Virginia, ikke langt fra der to av de mistenkte spionene bodde, melder amerikanske ABC News.

Avanserte metoder Etterforskningsmaterialet som nå er lagt fram er som hentet ut av en spionroman fra den kalde krigens era. De påståtte spionene skal ha benyttet seg av avanserte metoder som steganografi, det vil si at de blant annet skjulte hemmelig data i bilder på åpne nettsider, og sendte kodede radiogrammer på spesielle frekvenser.

De mistenkte skal også ha kommunisert via egne trådløse nettverk, brukt usynlig blekk og hatt flere tilsynelatende tilfeldige møter på gata, der de blant mottok bager og penger fra russiske tjenestemenn, inkludert representanter for den russiske FN-delegasjonen i New York.

På denne måten kunne de holde kontakten med SVR, den russiske etterretningsarvtakeren etter KGB, i Moskva.

Lørdag møtte en hemmelig FBI-agent to av de mistenkte på et gatehjørne i Washington DC, ikke langt fra Det hvite hus. Der ga agenten «spionrelatert» informasjon, som de mistenkte skulle gi videre. Ifølge rettsdokumentene var det bare en av de mistenkte som ga materialet videre.

Dekrypterte beskjeder FBIs omfattende etterforskningsmateriale inneholder flere dekrypterte meldinger.

FORSTADSLIV: Amerikanske medier utenfor huset til to av de påståtte spionene i Montclair, New Jersey. Her bodde de og utga seg for å være ekteparet Richard og Cynthia Murphy. Foto: Jeff Zelevansky/Getty Images/AFP/SCANPIX
FORSTADSLIV: Amerikanske medier utenfor huset til to av de påståtte spionene i Montclair, New Jersey. Her bodde de og utga seg for å være ekteparet Richard og Cynthia Murphy. Foto: Jeff Zelevansky/Getty Images/AFP/SCANPIX Vis mer

Våren 2009 ble to av de mistenkte, som utga seg for å være ekteparet Richard og Cynthia Murphy, bedt om å finne ut mest mulig om Obamas planlagte tur til Moskva den sommeren.

«Prøv og finne ut hva som er Obamas mål, hva han ønsker å oppnå under møtet i juli og hvordan hans delegasjon skal lykkes med det (argumenter, virkemidler som skal lure Russland til å samarbeide om amerikanske interesser)», var beskjeden fra Moskva.

Av rettsdokumentene går det fram hvordan en av de mistenkte flere ganger møtte en politisk rådgiver og finansiell bidragsyter for ett av partiene.

Andre skal mistenkte ha møtt med en person jobber med atomvåpenlagring og en høytstående tjenestemann for de amerikanske sikkerhetsmyndighetene.

FBI har også avkodet andre beskjeder sendt til de mistenkte:

«Dere er sendt til USA på et langtidsoppdrag. Utdannelsen deres, bankkontoene, bilene, husene etc...alt dette skal tjene et formål: fullfør oppdraget deres, for eksempel oppsøke og utvikle forbindelser til de politiske kretsene i USA og send rapporter til C».

Spaltist og par Blant de pågrepne er en kjent spaltist for den spanskspråklige avisa «El Diario». FBI skal ha videofilmet kvinnen da hun møtte en russisk tjenestemann i et latinamerikansk land i 2000, ifølge nyhetsbyrået AP.

Åtte av de mistenkte utga seg også for å være par som bodde i forstadene til New York, Washington og Boston. Ekteparet «Richard Murphy» og «Cynthia Murphy» ble arrestert i Montclair, New Jersey, mens i Yonkers, New York, levde «Vicky Pelaez» og «Juan Lazaro» som et peruansk middelklassepar.

FEM AV DE MISTENKTE: Denne tegningen viser halvparten av de arresterte i rettssalen i New York. Foto: AFP PHOTO/SHIRLEY SHEPARD/COURTROOM ARTIST
FEM AV DE MISTENKTE: Denne tegningen viser halvparten av de arresterte i rettssalen i New York. Foto: AFP PHOTO/SHIRLEY SHEPARD/COURTROOM ARTIST Vis mer

I Boston, Massachusetts, utga en av de mistenkte seg for å være «Tracey Lee Ann Foley», en opprinnelig kanadisk statsborger som bodde sammen med «Donald Howard Heathfield». Mens en mann og kvinne med pseudonymene «Michael Zottoli» og «Patricia Mills» bodde i Arlington, Virginia.

De ti er siktet for å drive spionasje for Russland og for forsøk på hvitvasking av penger. En ellevte person er også siktet, men er fortsatt på frifot.

De siktede risikerer inntil 20 års fengsel for spionasje.

SJOKKERTE: Margo Sokolow var nabo av ekteparet Murphy, som nå mistenkes for å ha spionert for Russland. Foto: AP Photo/Rich Schultz/SCANPIX
SJOKKERTE: Margo Sokolow var nabo av ekteparet Murphy, som nå mistenkes for å ha spionert for Russland. Foto: AP Photo/Rich Schultz/SCANPIX Vis mer