Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prøv deg som HOBBY-ELEKTRIKER

Elektriker-konflikten er inne i sin sjuende uke. 8500 elektrikere er ikke i arbeid. I mangel av en autorisert fagperson kan det være fristende å prøve seg som «hobbyelektriker». Det kan være farlig, men her kommer tipsene for hva du har lov til å gjøre mens du venter på at konflikten skal bli løst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 1930-årene har vi hatt offentlig fastsatte krav om at det er fagfolk som skal arbeide med våre elektriske installasjoner. Men når fagfolket ikke jobber, må en ofte ta ledningen i egen hånd. Det er det også mange som gjør, men pass på, det kan fort bli skjebnesvangert.

- Norge topper verdenstoppen når det gjelder branner. Vi vet at 40 prosent av disse skyldes feil på elektriske anlegg eller feil bruk av disse. Når det nå er vanskelig å få tak i elektrikere, kan godt folk foreta enkelt elektrisk arbeid selv. Men det må utføres sikkerhetsmessig forsvarlig og følge sjekklista vår, sier Lars B. Grøn, senioringeniør i Produkt- og elektrisitetstilsynet.

Tørre sokker

- I fjor fikk vi melding om 44 elektrisitetsulykker der en omkom. Det er viktig at folk viser respekt for den usynlige, men farlige elektriske stømmen, sier Grøn. Han forteller skrekkeksempler om folk som tørker sokker i brødristeren eller bygger elektriske anlegg på egenhånd. I disse streiketider råder han folk til å holde seg til lista over lovlige elektriske utførelser, og heller stenge av strømmen dersom det skulle oppstå store feil på det elektriske anlegget.

Økonomisk tap

Både eier og bruker av en bolig er like ansvarlige for at det elektriske anlegget er i forskriftsmessig stand og at det vedlikeholdes skikkelig. Dersom uhellet skulle være ute, må du slå av strømmen eller koble ut sikringene før du begynner å arbeide. Og husk: Blir det brann eller andre skader som skyldes hobbyelektrikerens arbeid, får det i tillegg til de reelle skadene også store økonomiske konsekvenser som avkorting av forsikringen.