Prøv med gulrot

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En britisk undersøkelse bekrefter hva vi vel for lengst vet, nemlig at flere hundre liv kunne vært spart i et land som Norge hvis folk spiste mat som inneholder mindre fett. Regjeringen vurderer å innføre skatt på produkter som inneholder mye sukker, salt og fett, både for å bedre folkehelsa og å øke statens inntekter. Forslaget ventes å komme til Stortinget til høsten. Dermed er det duket for enda en debatt om hva som virker best når man vil ha folk til å endre atferd og vaner, pisk eller gulrot.

En finanspolitiker fra Ap har, ikke uventet, uttrykt stor interesse for å vurdere økte avgifter og viser til at vi har høye avgifter på tobakk og alkohol fordi disse varene representerer et helseproblem. Derfor er det logisk å vurdere det samme for produkter som fører til helsefarlig fedme. Vi vil advare mot at man straks velger å øke skattene. Vi mener politikerne heller bør vurdere en positiv tilnærming og bidra til å gjøre sunn mat billigere og mer tilgjengelig. I stedet for økt skatt på fett, bør regjeringen innføre lavere moms på frukt og grønt, og gjerne også fisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer