Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kulturprofil tiltalt for flere voldtekter

- Prøvde å finne en norsk Weinstein

Voldtektstiltalt kulturprofil mener seg utsatt for svertekampanje. - Hvem kunne hate meg?

NACHSPIEL: Flere av voldtektene skal ha skjedd på etterfester hjemme hos mannen sentralt i Oslo. Rusmiddelet MDMA skal ha blitt brukt på flere av festene. Den tiltalte mannen mener han er utsatt for en kampanje. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NACHSPIEL: Flere av voldtektene skal ha skjedd på etterfester hjemme hos mannen sentralt i Oslo. Rusmiddelet MDMA skal ha blitt brukt på flere av festene. Den tiltalte mannen mener han er utsatt for en kampanje. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg tenkte igjennom det: Hvem kunne hate meg? sier kulturprofilen i 50-åra som er tiltalt for ni voldtekter og ett tilfelle av seksuell omgang med ei jente på 15 år, i retten i dag.

Han forteller i sin forklaring om da han først fikk høre om voldtektsanklagene mot ham.

De første anmeldelsene kom sommeren 2015. 2. november 2017 sprakk saken i pressen om at mannen var siktet for flere nachspielvoldtekter.

- Norsk Harvey Weinstein

- I oktober 2017 kom New York Times med sakene om Harvey Weinstein. De sakene var klikkvinnere, så pressen prøvde å finne en norsk Harvey Weinstein. Jeg visste at norske journalister begynte å snakke om meg, sier mannen i vitneboksen.

Han sitter i vitneboksen i Oslo tingrett iført ei gråblå skjorte, og forklarer seg fattet og tydelig om hendelsene han mener er sentrale i de svært alvorlige anklagene mot ham.

Mannen mener norske medier kalte ham «kulturtopp» for å skape en link til Weinstein.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i den betegnelsen. Da ble livet som jeg kjente det snudd, sier han i retten i dag.

Han nekter straffskyld for samtlige anklager.

Utagerende fest

BISTAND: Camilla Hunn og Anne Kristine Bohinen er to av sju bistandsadvokater i saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BISTAND: Camilla Hunn og Anne Kristine Bohinen er to av sju bistandsadvokater i saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Den første kvinnen som anmeldte ham i 2015, hevder hun ble utsatt for to voldtekter i 2011. Det er på det rene at kvinnen i 20-åra og den over 20 år eldre mannen hadde et intimt forhold den gangen.

Mannen fikk mot slutten av 2011 en fast kjæreste, og ifølge ham skal forholdet mellom ham og den fornærmede kvinnen gradvis ha blitt forsuret etter dette.

I 2015 skal han ha hatt kontakt med en fornærmede kvinnen i 20-åra igjen, omtrent samtidig som kjæresten hadde gitt uttrykk for at hun ville gjøre det slutt.

- I juni hadde jeg først og fremst kjærlighetssorg, sier han.

Han forteller at han den sommeren inviterte den fornærmede kvinnen ham på nachspiel.

- Vi dro hjem til meg og hadde en morsom, litt utagerende fest. Det ble delt bilder på Snapchat, sier mannen.

Forteller om «intervention»

Ifølge ham skal ikke kvinnen ha svart på meldinger fra ham i etterkant. Kort tid etter, den samme sommeren, kom den første anmeldelsen mot mannen fra henne og ei venninne av henne. Den sistnevnte saken er henlagt på bevisets stilling, mens kvinnen i den første saken altså har forklart seg i over to rettsdager siden tirsdag.

Ifølge den tiltalte mannen ble han først konfrontert med anklagene på en konsert i Oslo.

- En ung fotograf kom bort og sa det var en «intervention» på gang. Jeg forsto det sånn at noen jenter hadde noe imot meg og hadde bestemt seg for å gå til en eller annen form for angrep, sier han.

- Rykter

FORSVARERE: Knut-Ole Bakke Hansen og Elisabeth Myhre forsvarer den voldtektstiltalte kulturprofilen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSVARERE: Knut-Ole Bakke Hansen og Elisabeth Myhre forsvarer den voldtektstiltalte kulturprofilen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det var da han skal ha fått tanken: «Hvem kunne hate meg?».

- Jeg tenkte igjennom sommeren, og klarte ikke helt å plassere det. Jeg fikk høre av ei venninne at to personer hadde tenkt å anmelde meg, og at de prøvde å få med så mange som mulig, sier tiltalte.

- Den høsten var det veldig ubehagelig for meg ikke å vite hva som skjedde. Det gikk bare rykter, sier mannen.

- Jeg hørte ikke noe fra politiet og trodde politiet hadde gjennomskuet det eller ikke prioritert det, sier kulturprofilen.

- Følte det kunne gå bra

Det første avhøret av ham skal ha skjedd på våren i 2016, over et halvt år etter de første anmeldelsene.

- Jeg hadde fremdeles et liv, fremdeles en jobb, og følte at dette kunne gå bra, at politiet ville forstå, sier han.

Mannen forklarer at han brøt sammen i avhør hos den kvinnelige etterforskeren.

- Hun fortalte meg alt jeg var under etterforskning for. Jeg fikk høre alt de hadde beskyldt meg for. Jeg brøt sammen, sier kulturprofilen i retten.

Ifølge ham opplevde han at kvinnene gikk «veldig hardt til verks».

Stolte ikke politiet

Samtidig opplevde han at det gikk rykter om at han hadde nektet å stille i avhør, og at politiet måtte hente ham med makt. Allerede i første avhør skal han ha levert en minnepinne med chatkorrespondanse og meldinger.

Ifølge ham skal også folk ha begynt å tipse arbeidsgiverne hans om anklagene. Samtidig hadde han begjært en rekke etterforskningsskritt som han opplever at politiet ikke har fulgt opp.

- Jeg fikk beskjed om at politiet skulle etterforske begge sider, men de hadde ikke gjort noe av det jeg sa, og jeg tenkte: «Jeg kan ikke stole på dem», sier han.

Siktelsen lød på overgrep mot 13 kvinner, men tre av sakene er siden blitt henlagt av statsadvokaten.

- Etter det har jeg prøvd å levere så mye dokumentasjon som mulig for å vise at det ikke er grunnlag for å ta ut siktelse, sier tiltalte.

Preget

Mannens forsvarer Elisabeth Myhre sier til Dagbladet at hennes klient er preget.

- Han syntes samtidig det er fint å forklare seg i retten om hvordan han opplevde dette, sier hun

Påtalemyndigheten mener han har voldtatt ni kvinner mens de har vært ute av stand til å motsette seg fordi de sov og/eller var ruset. Partydopet MDMA skal ha vært en ingrediens ved flere av overgrepene.

Ifølge tiltalen skal den første voldtekten ha skjedd i 2005 og den siste i 2014. Den yngste fornærmede er hele 25 år yngre enn mannen, og de fleste overgrepene skal ha skjedd da kvinnene var i 20-åra og han selv var i 40-åra.

Hovedforhandlingen er berammet helt fram til slutten av mars, og rundt 50 vitner er innkalt.