Prøvde å flykte fra blodhevnen

Bursdagsmassakren i Tyskland var en rystende opptrapping av 16 år gammel mafiakrig. Startet med eggkasting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Alt tyder nå på at elementer i den fryktede \'ndrangheta-mafiaen for første gang har gjennomført et brutalt angrep utenfor Italia.

Det kan bety slutten på strategien banden tilsynelatende har hatt om å holde en lav profil i utlandet.

Blodig eksport

Det var utenfor en pizzarestaurant i den tyske byen Duisburg at seks italienske menn mellom 16 og 39 år ble massakrert etter en bursdagsfeiring natt til i dag. Ukjente gjerningsmenn med kraftige skytevåpen sto bak det som ser ut til ha vært en nøye planlagt likvidering.

Det har aldri tidligere skjedd at en såkalt vendetta - blodhevn - knyttet til \'ndrangetha, har spredd seg fra Italia. Utviklingen overrasker mafiajegerne.

- Det er bekymringsverdig at denne feiden har fått et nytt kapittel utenfor territoriet der disse klanene opererer ellers, og utenfor våre landegrenser, sier den italienske innenriksministeren Giuliano Amato til nyhetsbyrået AP.

Verre enn Cosa Nostra

\'ndrangetha har av italienske myndigheter blitt karakterisert som en av de mektigste kriminelle organisasjonene i verden. Den opererer helt uavhengig av den mer kjente men mindre suksessfulle sicilianske mafiaen, og skal blant annet være involvert i så mye som 80 prosent av kokainpartiene som distribueres i Europa. \'ndrangetha driver også med våpensmugling i stor stil og den mer tradisjonelle mafiaaktiviteten utpressing.

SEKS DREPTE: Et av de verste mafiaoppgjørene på lang tid skjedde helt overraskende på tysk jord i natt. Foto: REUTERS / SCANPIX
SEKS DREPTE: Et av de verste mafiaoppgjørene på lang tid skjedde helt overraskende på tysk jord i natt. Foto: REUTERS / SCANPIX Vis mer

Organisasjonen hvitvasker trolig deler av milliardutbyttet sitt ved hjelp av blant annet eiendomsinvesteringer. Samtidig har myndighetene avdekket at \'ndrangetha kontrollerer deler av den offentlige sektoren i Italia ved å få tildelt kontrakter for bygging av veier, sykehus og hoteller i stor skala.

Det har lenge vært kjent at \'ndrangetha også er tydelig tilstede i land som Spania, Frankrike, USA, Argentina og altså Tyskland, men vold og drap har aldri preget de kriminelle italienernes aktiviteter der på samme måte som i hjemlandet.

Nytteløs flukt

Nattas blodbad i Tyskland involverte ifølge politiet familier innad i \'ndrangetha som siden 1991 har vært deltagere i en voldsspiral kalt «San Luca-feiden», oppkalt etter arnestedet i Calabria på Italias sydspiss, ifølge AP.

Feiden startet for 16 år siden da medlemmer fra de to klanene kastet egg på hverandre under en karnevalsfeiring, ifølge politiet. Konflikten skal så langt ha resultert i 15 drepte.

- Ofrene hadde trolig flyttet til Tyskland for å unnslippe volden i San Luca. Men de ble innhentent, sier innenriksminister Amato.

- Vi visste ikke når eller hvor, men vi var sikre på at det kom til å bli flere dødsfall. Det var på en måte en forhåndsannonsert massakre, men vi kunne ikke ha forutsett denne spektakulære opptrappingen av den kriminelle aktiviteten og at konflikten ble eksportert til utlandet, sier statsadvokat Salvatore Beomi, som kjenner \'ndragetha godt.

Nå venter alle i frykt på hva som blir den rammede partens mottrekk etter likvideringene i Duisburg.

Prøvde å flykte fra blodhevnen
<B>VERRE ENN PÅ SICILIA:</B> \'Ndrangetha, som har tilhold i tuppen av Italias «støvel», er en av verdens mektigste kriminelle nettverk.
<B>BURSDAGSFEIRING</B>: Ofrene for massakren skal ha deltatt på en bursdagsfest da attentatmennene dukket opp.