Prøvde å flykte fra ranerne - banket opp og bakbundet

Bærumskvinne (58) på sykehus med hjernerystelse og i sjokk etter boligran. - Virker veldig planlagt, sier sønnen (26).

SVÆRT BRUTALT: Kvinnens genser og sandaler ble liggene igjen på utsiden av villaen og vitne om basketaket hun hadde med ranerne da hun desperat forsøkte å flykte fra de maskerte mennene. Sønnen (26) vil av hensyn til familiens sikkerhet ikke stå fram med navn. Foto: ESPEN RØST
SVÆRT BRUTALT: Kvinnens genser og sandaler ble liggene igjen på utsiden av villaen og vitne om basketaket hun hadde med ranerne da hun desperat forsøkte å flykte fra de maskerte mennene. Sønnen (26) vil av hensyn til familiens sikkerhet ikke stå fram med navn. Foto: ESPEN RØST Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Da Dagbladet.no traff sønnen til ransofferet hjemme på åstedet i 23-tida onsdag kveld, var moren ennå på sykehus, ifølge politiet sterkt preget av ranet og med en hjernerystelse etter volden hun ble utsatt for.

Slått flere ganger
Den yngste sønnen hennes kunne gjengi den svært dramatiske historien i grove trekk. I 12-tida i går - midt på dagen- fant 26-åringen moren gråtende og i sjokk, med synlige skader i ansiktet hjemme i villaen på Emma Hjort i Bærum.

- Jeg fant henne kraftig forslått og hun var helt ute av seg. Det var helt surrealistisk, jeg kunne ikke tro at dette skjedde i Norge, forteller sønnen.

Han ble alarmert av en medarbeider i firmaet han driver da den fortvilte moren ringte sønnens arbeidsplass og prøvde å forklare hva som hadde skjedd.

- Hun fortalte etterhvert at to ranere maskert med strømper over hodet hadde gått rett inn døra og krevd å få verdisaker. For å få dem bort sa hun at hun ikke hadde noe, og da ble de bare mer voldelige. Hun ble slått flere ganger, sier 26-åringen.

Under et desperat fluktforsøk skal situasjonen ha blitt tilspisset for alvor.

- Mens den ene raneren løp rundt i huset og lette etter verdisaker, løp moren min mot døra og klarte å komme seg ut. Men de kom etter henne utendørs, kastet henne i bakken etter rundt 15 meter og slepte henne inn igjen. Genseren hennes ble røsket av og hun mistet sandalene i basketaket, forteller sønnen til Dagbladet.no.

Inne i huset til den norskpakistanske familien ble kvinnen ifølge forklaringen bakbundet og kneblet med et skjerf før hun til slutt ble etterlatt på gulvet.

- Folk som ikke har vett i hodet
Ranerne fant blant annet gullsmykker av betydelig verdi i huset, men skal også ha prøvd å tvinge det kvinnelige gisselet til å gi dem mer. Etter hvert stakk de ifølge offeret av i en mørke stasjonsvogn som sto klar utenfor. 58-åringen kom seg løs etter kort tid. Da sønnen ankom ble hun fraktet bort i ambulanse.

- De var veldig truende og veldig voldelige. Innbrudd når folk ikke er hjemme kan jeg forstå, men dette må være folk som ikke har vett i hodet, sier 26-åringen, som mener ranet virker veldig planlagt, blant annet fordi tidspunktet ser ut til å være valgt med omhu.

- Jeg hadde kjørt hjemmefra bare tre kvarter tidligere, og moren min ventet på en drosje som skulle komme for å kjøre henne til svømmehallen, forteller han.

Politiet hadde i går kveld ikke pågrepet noen for det svært brutale ranet.

- Vi fikk melding klokka 12.10 fra kvinnens sønn om at moren hadde blitt ranet i boligen. Selve ranet skjedde trolig mellom klokka 11.40 og 11.55. Ranerne er beskrevet som utenlandske, kanskje med asiatisk utseende. Ingen er pågrepet så langt, men etterforskningen pågår for fullt, sier operasjonsleder Marlow Grandalen ved Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet.no.

- Klar sammenheng
En etterforsker fra krimvakta i Bærum hadde seint i går kveld en samtale med kvinnen på sykehuset. Et mer utførlig avhør vil trolig bli foretatt i morgen.

Under dramaet var hun ifølge sønnen snarrådig nok til å notere nummeret på den tilsynelatende AX-registrerte fluktbilen, men skiltene viste seg å være stjålet fra en annen bil i Oslo, opplyser politiet.

Politidistrikter over hele Østlandet vil nå sammenligne gårsdagens overfall med en rekke lignende brutale boligran de siste månedene. En rekke elementer i saken på Emma Hjort sammenfaller med andre etterforskninger. Blant likhetstrekkene er at tilslaget skjedde mot en norskpakistansk familie der en beboer er forretningsmann og at det i et begrenset tidsrom ble oppbevart store verdier i boligen, i dette tilfellet gullsmykker.

- Det er klart vi sammenligner dette ranet med andre hendelser som har lignende modus og kanskje til og med tilsvarende beskrivelser på gjerningspersoner, og samordner dette arbeidet med andre politidistrikter, sier Grandalen.

I begynnelsen av mars ble fem personer, blant dem tre tidligere straffedømte norskpakistanere fra gjengmiljøet, pågrepet i forbindelse med de tidligere ranene. De er formelt siktet for tre av tilfellene, men politiet venter på DNA-analyser som kan knytte denne gruppen til flere.

- Det at flere nå prøver seg selv om noen er pågrepet er noe vi må regne med. Her er det klare likhetstrekk, og heller ikke i denne nye saken kan man utelukke at ranerne har gjort undersøkelser og funnet ut at det har blitt oppbevart bestemte verdier i huset, sier stasjonssjef Gro Smedsrud ved Manglerud politistasjon til Dagbladet.no i kveld.

Hun har deltatt i samordningen av etterforskningen av ransbølgen og er opprørt over brutaliteten.

- Dette er svært stygge saker, mer er det ikke å si om det. Vi har allerede et godt samarbeid med politiet i Asker og Bærum i forbindelse med ranene, og håper nå på raske pågripelser i den ferske saken, sier stasjonssjefen.

Smedsrud håper at sakene oslopolitiet jobber med vil ende med strenge domfellelser og dermed virke avskrekkende på andre ranere.

ROLIG VILLASTRØK: 26-åringen spør seg om noen kan ha visst at familien hadde en del verdisaker hjemme i en kort periode. Foto: ESPEN RØST
ROLIG VILLASTRØK: 26-åringen spør seg om noen kan ha visst at familien hadde en del verdisaker hjemme i en kort periode. Foto: ESPEN RØST Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer