Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Prøvde å gjøre forholdet slutt flere ganger, men han overtalte meg alltid

Jenta forklarte seg i dag om de ukjente sms-ene til og fra Øygard som Kripos la fram i går.

TILLEGGSFORKLARINGER:  Den fornærmede jenta forklarte i retten i dag at hun flere ganger i løpet av sommeren 2011 hadde prøvd å gjøre det slutt med overgrepstiltalte Rune Øygard, som hun mener hun hadde et kjæresteforhold til. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TILLEGGSFORKLARINGER: Den fornærmede jenta forklarte i retten i dag at hun flere ganger i løpet av sommeren 2011 hadde prøvd å gjøre det slutt med overgrepstiltalte Rune Øygard, som hun mener hun hadde et kjæresteforhold til. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): I løpet av de fire siste ukene har 52 vitner forklart seg i saken mot overgrepstiltalte Rune Øygard i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

- Det er slutt Etter lunsjpausen i dag inntok den fornærmede jenta vitneboksen etter ønske fra aktor, som spurte henne ut om noen av de nye 70, slettede meldingene, som Kripos la fram for retten i går.

15. september 2011, klokka 20.09 skrev jenta dette: «Det er slutt, Rune! Jeg har mer følelser for [kjærestens navn] enn for deg. Det er sånt jeg ikke styrer...»

- Bakgrunnen for at jeg sendte den SMS-en var at Rune og jeg hadde et kjæresteforhold. Jeg ville gjøre det slutt og ville ikke ha noe mer med han å gjøre, sa jenta.

- Truet med selvmord Hun forklarte videre at hun flere ganger i løpet av sommeren 2011 «hadde prøvd å si det flere ganger».

- Men hver gang jeg hadde gjort det fikk jeg telefon fra Rune, som sa: «Dette her kan du ikke mene, det kan du ikke si», sa jenta, og fortsatte:

- Hvis jeg gjorde det måtte jeg gi tilbake alt jeg hadde fått, og han sa at han ikke hadde mer å leve for. Slike ting fikk meg til å snu, jeg vil ikke at folk skal ta livet av seg, og jeg vil ikke såre folk.

Fornærmede har også tidligere forklart at Øygard ikke likte at hun da hadde utviklet et forhold til sin nåværende kjæreste.

- Jeg husker en gang jeg prata med han og han kjørte bil. «Hvis vi gjør det slutt nå kan jeg like så godt kjøre utenfor veien», sa han. Jeg har prøvd, men han har alltid fått meg til å snu, sa jenta.

- Mislikte kjæresten Rune Øygards forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, spurte jenta om en tekstmelding, som ble sendt fra Øygards mobil 16. september, dagen før anmeldelsen i fjor.

«Jeg klarer ikke slutte å gråte, det bare renner. Nå, gledestårer».

Jenta forklarte meldingen med at hun hadde fortalt Øygard at hun ville gjøre det slutt med kjæresten sin, slik han ønsket, men at hun i virkeligheten ikke gjorde dette.

Hadde besøksforbud Tidligere i dag forklarte lege Turid Svindland, som jenta har gått i terapi hos gjennom BUP, at jenta hadde opplevd å se Rune Øygard da hun var på en fritidsaktivitet i Skjåk i september i fjor.

På dette tidspunktet var det få dager siden anmeldelsen hadde blitt overgitt politiet, og Øygard hadde besøksforbud overfor jenta.

- Hun så at han var utenfor lokalet, og da ble hun redd, sa legen i vitneboksen.

- Stemmer ikke Etter lunsjpausen i dag sa derimot Rune Øygard at han ville rette på denne påstanden, som han mener ikke stemmer.

- Da var jeg, Reidun og ei venninne av henne på hytte på Vestlandet. Jeg var på sjukehuset på kveldstid så det kan ikke stemme, sa Øygard og viste til at datoen, som han mente var den 23.

Ifølge hans forsvarer Mette Yvonne Larsen viser Øygards kontoutskrift at Øygard kjøpte mat på en kinarestaurant i Nordfjordeid 22. september, med rentedato dagen etter.

Det er ukjent når jenta skal ha sett Øygard i Skjåk, og når på dagen dette kjøpet skal ha skjedd.
- Reiduns kontoutskrift viser at hun handla på Coop Mega, Nordfjordeid 22. september, leste Larsen fra kontoutskrifter fra dette tidsrommet.
Skvatt til Jenta mener derimot at dette ikke stemmer. Hun forklarte at hun så ordføreren utenfor kommunehuset i Skjåk, og at han visste når hun gikk på den ukentlige fritidsaktiviteten.

Hun mener derimot at datoen for hendelsen var 22. september, en torsdag.

SPURTE UT OM SMS:  Forsvarer Mette Yvonne Larsen og aktor Thorbjørn Klundseter spurte i dag jenta ut om nye, slettede SMS - som ble framlagt da en Kripos-ingeniør vitnet i går. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SPURTE UT OM SMS: Forsvarer Mette Yvonne Larsen og aktor Thorbjørn Klundseter spurte i dag jenta ut om nye, slettede SMS - som ble framlagt da en Kripos-ingeniør vitnet i går. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Jeg så han i bilen på parkeringsplassen, og Rolv Kristen (broren) sto utenfor glassruta. Jeg skulle på øvelse den torsdagen, og syntes det var rart at han var der. Det gjorde NN (kjæresten) og pappa også. Jeg skvatt.

- Hva var bakgrunnen for redselen din?, spurte jentas bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal.

- Mamma og pappa hadde fått vite om det lørdagen før, og jeg var utrolig redd for å møte ham i etterkant. Det var skremmende at han plutselig dukka opp utenfor der jeg har øving, det gjorde meg skremt.

- Dukket opp i stua - Hadde vært redd tidligere?, spurte bistandsadvokaten videre.

- Ja, jeg har opplevd at han dukka opp i stua da jeg var alene hjemme i en uke, når de andre var på ferie i Sverige.

Dette skjedde angivelig etter at jenta hadde ringt til ordføreren og sagt at hun ikke ønsket mer med han å gjøre kvelden før.

- Da ringte han meg på morgenen og han skulle på møte på Otta. Jeg hørte at han kjørte bil, og like etter sto han i stua.

TILTALT:  Den permitterte Vågå-ordføreren Rune Øygard står tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med ei mindreårig jente. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TILTALT: Den permitterte Vågå-ordføreren Rune Øygard står tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med ei mindreårig jente. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer