Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prøvde å lande tre ganger før det gikk forferdelig galt

Piloten av ulykkesflyet ble rådet om å lande i Moskva eller Minsk, men styrtet på fjerde landingsforsøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| WARSAWA/OSLO (Dagbladet): I dag tidlig traff flyet til Polens president Lech Kaczynski tretoppene utenfor Smolensk og styrtet. Alle 96 om bord omkom, blant dem presidenten selv, hans kone, sentralbanksjefen, hærsjefen og presidentens stabsjef.

Ifølge den polske nyhetskanalen TVN24 styrtet flyet 300-400 meter fra flyplassens rullebane to kilometer fra landsbyen Smolensk i tett tåke.

Gikk galt ved fjerde forsøk
Piloten skal ha forsøkt å lande tre ganger før det gikk galt på fjerde landingsforsøk. Piloten skal ha blitt rådet å foreta landing på flyplassene i Russlands hovedstad Moskva og Minsk i Hviterussland.

Hviterussiske myndigheter skal gjentatte ganger ha advart flyet mot dårlig vær og vanskelige landingsforhold i Smolensk. Til tross for advarslene, valgte mannskapet å forsøke å gjennomføre landingen. Ifølge den polske avisa Gazeta Wyborcza ba flytårnet i Smolensk piloten om ikke å forsøke å lande, meler RIA Novosti.

MINNES DE DØDE: Sørgende polakker samlet seg utenfor presidentpalasset i Warsawa etter at det ble kjent at presidentflyet med 96 personer om bord hadde styrtet. Foto: EPA/Tomasz Gzell/Scanpix
MINNES DE DØDE: Sørgende polakker samlet seg utenfor presidentpalasset i Warsawa etter at det ble kjent at presidentflyet med 96 personer om bord hadde styrtet. Foto: EPA/Tomasz Gzell/Scanpix Vis mer

Hektet seg fastEt vitne som så flystyrten sier til TVN24 at flyet krasjet og delte seg i flere deler, som brant kraftig da det traff bakken.

- Maskinen forsøkte å lande i svært tett tåke og klarte ikke å lande. Det økte motorkraften og når det prøvde å lande igjen hektet den venstre vingen seg til et tre.

Lenge var flyets «svarte bokser» ikke å oppspore, men nå i formiddag ble en av boksene funnet, melder TVN24.

LANDET I TRETOPPENE: I dag tidlig traff flyet til Polens president Lech Kaczynski tretoppene utenfor Smolensk og styrtet. Foto: EPA/NTV
LANDET I TRETOPPENE: I dag tidlig traff flyet til Polens president Lech Kaczynski tretoppene utenfor Smolensk og styrtet. Foto: EPA/NTV Vis mer

Vurderte å bytte ut flyeneFlyet var minst 20 år gammelt og av typen Tupolev Tu-154. 66 fly av denne typen har krasjet, seks av dem de siste fem årene. Det siste var et Caspian Airlines-fly på vei fra Iran til Armenia der 168 omkom da det styrtet 16 minutter etter at det tok av.

Det har lenge vært diskutert å bytte ut flåten som flyr landets ledere, men har på økonomisk grunnlag beholdt de gamle. For et år siden satte det russiske flyselskapet Aeroflot alle sine Tu-154-maskiner på bakken.

- Jeg vet at denne flytypen har vært med i mange ulykker tidligere, men jeg tror ikke det er årsaken til ulykken, sier Norwegian-flygesjef Tomas Hesthammer til Dagbladet.  

VRAKDEL: Ifølge et øyenvitne krasjet flyet og delte seg i flere deler. Her er noen av dem, fra den russiske TV-kanalen NTV. Foto: EPA/NTV
VRAKDEL: Ifølge et øyenvitne krasjet flyet og delte seg i flere deler. Her er noen av dem, fra den russiske TV-kanalen NTV. Foto: EPA/NTV Vis mer

Dårlige hjelpemidler for innflyging- Det er trolig en kombinasjon av teknisk og menneskelig svikt. På denne flyplassen kjenner jeg til at det var svært dårlige hjelpemidler for innflyging, sier han.

Han husker da et Tu-154 krasjet i Operafjellet på Svalbard, da 141 personer mistet livet. Det skyldtes en navigasjonsfeil.

Terror- I dette tilfellet kan man heller ikke utelukke at det har skjedd en navigasjonsfeil, men man kan heller ikke utelukke terror på dette stadiet, mener Hesthammer.

KRASJET: 96 personer døde da presidentflyet styrtet i Russland. Foto:  EPA/Jacek Turczyk/Scanpix
KRASJET: 96 personer døde da presidentflyet styrtet i Russland. Foto: EPA/Jacek Turczyk/Scanpix Vis mer

Han påpeker at et fly fylt med en president, hærsjef og sentralbanksjef kan sees på som et mål for ekstreme grupper.

Utfra opplysningen om at flyet krasjet i noen tretopper sier Tomas Hesthammer:

- Det tilsier at det trolig har sviktet på innflygingen. Utstyret for å hjelpe piloten ned på bakken på denne flyplassen er dårlig både i flyet og på bakken.

DØDE: Polens president Lech Kaczynski og kona Maria. Arkivfoto: REUTERS/Vasily Fedosenko/Scanpix
DØDE: Polens president Lech Kaczynski og kona Maria. Arkivfoto: REUTERS/Vasily Fedosenko/Scanpix Vis mer

Hesthammer har selv flydd noen av Norwegians ruter i Russland, til henholdsvis Moskva og St. Petersburg. Han påpeker at det er en større risiko for flyulykker i Russland, men vil ikke bruke uttrykket «farlig» om å fly i landet.

• NYHETSANALYSE: Døden ved Katyn - Morten Strand

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!