Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prøvde å lure tollerne med følgebil, tatt med 311 kilo narkotika på grensa

Politiet berømmer tollerne som avslørte det største enkeltbeslaget i 2015.

STORT BESLAG:  Tollerne beslagla hasj, amfetamin, mdma-tabletter og marijuana. Foto: Politiet
STORT BESLAG: Tollerne beslagla hasj, amfetamin, mdma-tabletter og marijuana. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 28. november i fjor gjorde tollerne ved grenseovergangen ved Kongsvinger det som skulle vise seg å være det største enkeltbeslaget av narkotika i Norge i 2015.
- Tollerne ble oppmerksomme på en bil som de valgte å sjekke. I den fant de omlag 300 kilo narkotika av ulikt slag, sier Ane Evang, politiadvokat ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo, til Dagbladet.

Det hele startet da tollerne på Kongsvinger så på videobildene fra grensa at det først kom én svensk leiebil over ved Øiermoen på Finnskogen ca kl. 11 lørdag 28. november.

- Rett etterpå kom det én leiebil til. Da tenkte de at det kunne være noe, og dro ut for å møte dem, sier Kjersti Bråthen, fungerende seksjonssjef ved Kongsvinger tollstasjon, til Dagbladet.

To biler kom innom Tollerne fikk kontakt med de to leiebilene, og stoppet dem til slutt på Masterud, rett utenfor Kongsvinger.

- Da dukket det opp en svensk kassebil, og en norsk kassebil. Vi tok kontakt med dem, og skjønte fort at de hadde en tynn historie, sier Bråthen.

Da tollerne sjekket den ene personbilen, oppdaget de raskt at det var marijuana der.

- Dermed ble svenskene og en nordmann pågrepet, sier Bråthen. 

Mens tollerne sto der kom det ytterligere to norske biler innom, før de dro igjen. Tollerne fikk med seg registreringsnummerne.

- På vei inn til stasjonen igjen traff de den ene bilen, og vedkommende ble pågrepet, sier Bråthen.

Største enkeltbeslaget i 2015 Opptelling på toll- og politistasjonen i Kongsvinger viste at det til sammen i bilen var 40 kilo marijuana, 232 kilo hasj, 27 kilo amfetamin og 12 kilo med MDMA/ecstasy.

- Det er det største enkeltbeslaget i tollsammenheng i Norge i 2015, sier Bråthen.

FORSEGLET: Totalt var det rundt 300 kilo narkotika av ulik art i beslaget. Foto: Politiet
FORSEGLET: Totalt var det rundt 300 kilo narkotika av ulik art i beslaget. Foto: Politiet Vis mer

Det var NRK som først omtalte saken. 

Senere er ytterligere tre personer pågrepet, to av dem i Sverige, en av dem i Oslo. 

- Sju personer er siktet i saken. Tre av dem er norske statsborgere, og er løslatt, men siktelsene er opprettholdt, sier politiadvokat Evang.

BESLAG: Tollerne fant narkotikaen i en personbil. Foto: Politiet
BESLAG: Tollerne fant narkotikaen i en personbil. Foto: Politiet Vis mer

Hun sier saken fortsatt etterforskes, for å avdekke andre involverte blant annet i Nederland, samt mottakerapparatet i Norge. Enkelte av de siktede erkjenner de faktiske forholdene i saken.

- Fire av de siktede har knyttet seg til saken i større eller mindre grad. En av dem ønsker ikke å forklare seg, mens to av mottakerne stiller seg uforstående til siktelsen, sier Evang.

- Utmerket jobb Politiadvokaten berømmer tollvesenets innsats i saken.

- De har gjort en utmerket jobb med å avdekke en innførsel av en meget betydelig mengde narkotika, og samarbeidet mellom tollvesenet og politiet har vært bra, sier politiadvokaten.

Saken ble innledningsvis etterforsket av politiet på Kongsvinger, men ble overført til Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet, fordi saken hadde internasjonale forgreininger og på grunn av beslagets størrelse. Oslo-politiet har spesialkompetanse på å etterforske denne typen saker. 

KULER: MDMA-kuler var blant de beslaglagte stoffene. Foto: Politiet
KULER: MDMA-kuler var blant de beslaglagte stoffene. Foto: Politiet Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart