TERRORALARM: Minst to personer ble drept da en mann begynte å skyte mot et julemarked i Strasbourg. Foto: Abdesslam MIRDASS / AFP
TERRORALARM: Minst to personer ble drept da en mann begynte å skyte mot et julemarked i Strasbourg. Foto: Abdesslam MIRDASS / AFPVis mer

Skyting i Strasbourg

Prøvde å pågripe antatt gjerningsmann før skytingen

Politiet prøvde å pågripe den antatte gjerningsmannen (29) bak skytingen i Strasbourg tirsdag morgen.

Minst tre personer ble drept da en mann begynte å skyte mot et julemarked i den franske byen Strasbourg.

Tolv personer skal være skadd. Seks av disse skal være alvorlig skadd, mens seks skal være lettere skadd, melder BBC.

Franske myndigheter har opprettet en terroretterforskning etter skytingen, men de har ikke offentliggjort hva de mener var motivet, melder nyhetsbyrået AP. I natt hevet de også beredskapsnivået.

Talsmann for det franske militæret, Patrik Steiger, sier til nyhetsbyrået at skytteren ikke avfyrte skudd mot soldater som patruljerte området, men i stedet siktet på sivile.

Skytingen startet like etter klokka 20. Etter at gjerningsmannen hadde avfyrt flere skudd, ble han ifølge Guardian selv skutt av patruljerende soldater. Likevel skal han ha klart å hoppe inn i en taxi og forsvinne.

På frifot

Gjerningsmannen var fortsatt på frifot ved 2.30-tida. Ifølge innenriksminister Christophe Castaner, jakter 350 politifolk og to helikoptre på mannen.

Ettersom mannen fortsatt er på frifot, anses sentrum av Strasbourg fortsatt som utrygt. Politiet jobbet derfor i natt også med å evakuere tusenvis av mennesker som ble sittende innestengt på restauranter, kafeer og andre steder.

– Den avgjørelsen det haster mest å ta i natt er om vi skal frigjøre folk som er under lockdown, sier Roald Ries til TV-stasjonen BFMTV, som anslår at dette gjelder hundrevis av mennesker, ifølge NTB.

Ikke hjemme

Den antatte gjerningsmannen er en 29-åring som er mistenkt for et ran i sommer. Politiet forsøkte å pågripe ham tidligere tirsdag. Da de oppsøkte hjemmet hans fant de eksplosiver, men den mistenkte var ikke hjemme. Mannen har også et kriminelt rulleblad fra tidligere med dommer i både Frankrike og Tyskland.

29-åringen er også på franske myndigheters liste over potensielle terrorister, opplyser innenriksminister Christophe Castaner, ifølge Reuters.

26.000 personer, som mistenkes for å utgjøre en sikkerhetsrisiko, befinner seg på denne lista. 10.000 av dem mistenkes for å ha blitt radikalisert. Myndighetene har fryktet at personer som dro til Syria og Irak for å kjempe for IS ville komme hjem og utføre terrorangrep hjemme.

Flere terroraksjoner

Folk i Strasbourg ble bedt av myndighetene om å holde seg innendørs og å unngå området rundt politistasjonen, som ligger nær julemarkedet. Også Europaparlamentet, som ligger nær åstedet, ble stengt.

President Emmanuel Macron, som har opplevd massive demonstrasjoner de siste ukene, avbrøt et møte for å følge situasjonen i Strasbourg.

Europa og Frankrike har blitt rammet av en rekke terrorangrep de siste åra. I 2016 kjørte en lastebil inn i folkemengden i Nice og drepte mer enn 80 personer. I november 2015 angrep terrorister konsertlokalet Bataclan i Paris. Angrepet krevde 130 menneskeliv. For to år siden ble et julemarked i Berlin angrepet med lastebil. Elleve personer inkludert gjerningsmannen ble drept.

DIREKTE: En ukjent antall mennesker er såret etter en skyteepisode ved et julemarked i Strasbourg i Frankrike. Video: AP Direct Vis mer

Saken blir oppdatert.