Byrådet går av

Prøvde å presse Rødt

Byrådslederen forsøkte i 11. time, men lyktes ikke. Til tross for iherdig innsats sto Rødt på sitt. Selv ikke en telefon fra hytta kunne redde Lan Marie Berg.

MISTILLIT: Lan Marie Berg sier det ikke blir aktuelt for henne å sitte i et nytt byråd etter at det ble flertall i bystyret for mistillitsforslaget mot henne. Vis mer
Publisert

Dagbladet er kjent med at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) tok kontakt med Rødts Eivor Evenrud (Rødt) for å forsøke å få henne til å avvise mistillitsforslaget mot Lan Marie Berg (MDG).

Dagbladet er også kjent med at de to har hatt tett kontakt den siste uka. Evenrud og Rødt ventet på telefon fra Raymond i helga. Byrådslederen var på hytta, og MDG håpet på at denne telefonsamtalen skulle roe gemyttene og redde Lan Marie Berg.

Men situasjonen mellom Rødt og MDG var så betent at det var umulig for Rødt å gi seg.

BLÅSTE FRISKT: Raymond Johansen kontaktet Eivor Evenrud i Rødt i helga, mens han var på hytta, men lyktes ikke få partiet til å avvise mistillitsforslaget. Foto:
BLÅSTE FRISKT: Raymond Johansen kontaktet Eivor Evenrud i Rødt i helga, mens han var på hytta, men lyktes ikke få partiet til å avvise mistillitsforslaget. Foto: Vis mer

- Jeg har jo snakket med mange folk, blant annet Rødt, for å prøve å finne en løsning. Det viste seg å ikke være mulig å få til. Derfor trakk jeg den konklusjonen. Jeg tror ikke jeg skal legge ut telefonnumrene til alle jeg har ringt, men jeg har brukt mye tid på dette og lyktes ikke akkurat med det. Det tar jeg til etterretning og trekker den tøffe konklusjonen det er å fremme et kabinettsspørsmål til bystyret. Det har ikke vært enkelt, sier Johansen.

- Ikke mulig

Berg ble onsdag presset til å gå av som miljøbyråd i Oslo, etter en budsjettsprekk på over fem milliarder ved bygging av ny reservevannforsyning.

FERDIG - OG SNART PÅ IGJEN: Raymond Johansen på vei ut døra som byrådsleder. Snart er han byrådsleder igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FERDIG - OG SNART PÅ IGJEN: Raymond Johansen på vei ut døra som byrådsleder. Snart er han byrådsleder igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det viste seg å ikke være mulig å finne en annen løsning enn det vi har gjort i dag, legger Johansen til.

Som Dagbladet erfarte allerede forrige fredag, kom Berg til å måtte gå av. Dagbladet erfarte også tirsdag at Johansen kom til å stille kabinettsspørsmål, slik han siden gjorde. Interne dokumenter Dagbladet fikk tilgang på ett døgn før dommen falt viste også at Johansen kom til å bli sittende som leder av et forretningsministerium.

Evenrød og Rødt ble tunga på vektskålen, og overrasket mange ved å støtte opp om mistilliten.

Som Dagbladet tidligere kunne fortelle gjorde ikke MDG-toppenes forsvar av Berg i sosiale medier byråden noen tjenester. Snarere tvert imot.

Også Raymond Johansen var tydelig på dette onsdag. Han refset MDG-topper som Une Aina Bastholm.

Ikke snakket med Eivor

Lan Marie Berg fortalte Dagbladet at hun ikke har snakket med Evenrud.

- Vi har ikke hatt noen kontakt de siste dagene, sa Berg under en pressekonferanse utenfor Rådhuset i Oslo.

Hun takket samtidig Rødt for et ellers godt samarbeid de siste seks åra.

Dagbladet vet også at Evenrud orienterte Raymond Johansen via en tekstmelding i forkant av at partiet hennes kunngjorde sin mistillit til Berg tirsdag.

Svaret fra Ap-toppen var kort:

«OK».

- Jeg hadde ikke så mye mer å si, jeg ville på det tidspunktet bare kommunisere at jeg hadde mottatt budskapet, sier Johansen til Dagbladet.

Slik kommer han tilbake

Oslo ledes nå av et forretningsministerium, som igjen ledes av Raymond Johansen. Også Lan Marie Berg sitter der, men hun er ferdig som byråd for godt. Det bekreftet Berg selv.

I løpet av kort tid er Johansen likevel tilbake ved maktens tinde i hovedstaden som leder av byrådet.

Allerede torsdag er gruppelederne i bystyret i Oslo kalt inn til møte med ordfører Marianne Borgen (SV). I tur og orden skal de da peke på hvem de mener har parlamentarisk grunnlag for å overta ledelsen av byen.

- Det er en alvorlig situasjon for hovedstaden. Og det er uheldig med en slik situasjon midt i en pandemi, sier Borgen.

FERDIG: Lan Marie Berg er ikke lenger byråd, men sitter i forretningsministeriet som styrer Oslo fram til et nytt byråd tar plass. Det byrådet blir uten Berg, som mistet bystyrets tillit. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FERDIG: Lan Marie Berg er ikke lenger byråd, men sitter i forretningsministeriet som styrer Oslo fram til et nytt byråd tar plass. Det byrådet blir uten Berg, som mistet bystyrets tillit. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er fortsatt rødgrønt flertall i Oslo, påpekte Eivor Evenrud.

Rødt ber allerede nå Raymond Johansen om å danne nytt byråd. De borgerlige partiene innser at de ikke har flertall, selv om både KrF og Venstre overfor Dagbladet har åpnet for å ta makta.

MDG uten Lan

Da må i så fall Raymond velge ta dem med inn på laget.

Ingenting tyder på at han vil gjøre det.

Innen kort tid vil Johansens nye byråd innsettes. Det blir, som før, med MDG og SV - men uten Lan Marie Berg. Hun blir etter alt å dømme stortingspolitiker etter valget.

- Det er ikke noen hemmelighet at jeg hadde planlagt å gå av som byråd etter sommeren for å vinne valget og sikre en stor grønn gruppe for Stortinget, sier hun.

- Jeg har ikke skjøvet byrådet foran meg. Det jeg er overrasket over, er at Rødt går sammen med høyresida og støtter et grunnløst mistillitsforslag. Byrådet har også stått bak arbeidet som er gjort i denne saken, legger Berg til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer