Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hongkong:

Prøvde å rømme etter voldelig natt

Demonstranter i Hongkong som er omringet på et universitet, ble møtt med tåregass, køller og gummikuler fra politiet da de forsøkte å rømme mandag.

NÅ: Universitetet «Hong Kong Polytechnic» har vært barrikadert av demonstranter i flere dager, og politiet har erklært området som en opprørssone. Video: AP Vis mer

Voldsbruken under store demonstrasjonene som har herjet i Hongkong siden juni, har økt i omfang de siste ukene.

Mandag ble det hørt flere store drønn før en vegg med flammer kom til syne utenfor Hongkongs polytekniske universitet, som har fungert som en samlingsplass for mange som har deltatt i demonstrasjonene. BBC skriver at det skal være rundt 1000 demonstranter inne på universitetet mandag.

Mange av dem forsøkte mandag å komme seg ut. Opprørspoliti svarte med tåregass, gummikuler og køller. Det er uklart om noen av demonstrantene har klart å unnslippe. Da noen av ungdommene forsøkte å rømme, skal politiet ha rykket fram og drevet dem tilbake.

Den siste uka har skoler blitt stengt, veier barrikadert og kinesiske soldater har blitt observert i gatene mens de ryddet opp.

KAOS: Flere demonstranter prøvde å flykte fra universitetet Polytechnic i Hongkong, men ble møtt av politiet. Reporter: Christian Wehus. Video: AP. Vis mer

Satte fyr utenfor inngang

Kina har så langt nektet å gå med på de viktigste kravene til demonstrantene, deriblant frie valg. Det har derimot blitt advart om at myndighetene i Hongkong ikke vil godta motstand mot det politiske systemet, og det har blitt knyttet bekymring til om militæret vil gripe inn for å slå ned demonstrasjonene.

Demonstrantenes aksjoner har begynt å ramme økonomien i Hongkong, noe som har vært et uttalt mål.

På søndag var det massive sammenstøt mellom demonstranter og politi flere steder i byen. Politiet brukte tåregass, som demonstrantene blant annet besvarte med brannbomber. En politibetjent skal ha blitt skutt i beinet med en pil, mens det ikke har kommet meldinger om at noen demonstranter er skutt.

SKUTT: En demonstrant ble skutt av politiet i Hongkong i forbindelse med nye sammenstøt i byen. Video: Cupid Producer / AP. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Advarte sterkt

Demonstrantene ved universitetet brukte paraplyer for å beskytte seg mot vannkanonene som ble brukt av politiet.

Politiets talsperson Louis Lau kom med en advarsel mot demonstrantene i en direktesendt Facebook-video.

- Jeg advarer nå de som driver med opptøyer, om å unngå å bruke brannbomber, piler, biler eller andre dødelige våpen, sa han.

- Hvis de fortsetter med slike handlinger som er farlig, vil vi ikke ha noe annet valg enn å bruke det minste vi kan av makt, som inkluderer skarp ammunisjon, for å slå tilbake, sa talspersonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media