Prøvde å selge falsk Iphone til politimann for 2000 kroner

Politiet jakter mobilbande.

FALSKE TELEFONER: Politiet har registrert flere tilfeller der det selges falske telefoner, som om de var ekte, på gata i Oslo den siste tida. I dag ble en rumensk mann pågrepet for å ha forsøkt å selge en falsk Iphone til en politimann for 2000 kroner. I stedet havnet selgeren i arresten. Telefonene på bildet er fra en pågripelse i løpet av helga. Telefonene til høyre forfra og bakfra er de falske utgavene. Foto: Politiet
FALSKE TELEFONER: Politiet har registrert flere tilfeller der det selges falske telefoner, som om de var ekte, på gata i Oslo den siste tida. I dag ble en rumensk mann pågrepet for å ha forsøkt å selge en falsk Iphone til en politimann for 2000 kroner. I stedet havnet selgeren i arresten. Telefonene på bildet er fra en pågripelse i løpet av helga. Telefonene til høyre forfra og bakfra er de falske utgavene. Foto: PolitietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste dagene har Oslo-politiets innsatsgruppe mot lommetyverier fått inn flere meldinger om salg av det som trolig er falske mobiltelefoner på gata.

- Vi har fått meldinger her fra Oslo og også fra Agder. Det kan tyde på at et miljø forsøker å spesialisere seg på å selge falske mobiltelefoner på gata. Det er snakk om toppmodellene til Iphone og Samsung, sier politibetjent og analytiker Morten Drægni ved innsatsgruppa til Dagbladet.

Solgte til politimann I dag startet de et eget etterforskningsprosekt mot miljøet og arbeidet fikk en pangstart.

- Lommetyvgruppa er mye ute og patruljerer og ser etter lommetyver. Våre folk er trent til å spotte folk som selger tjuvgods eller falske produkter på gata. I ettermiddag ble en av våre politibetjenter tilbudt å kjøpe en Iphone 5C for 2000 kroner. Selgeren ble pågrepet og sitter nå i arresten, siktet for bedrageri, sier Drægni.

Også i løpet av helga ble en person pågrepet i Oslo for det samme. Til ABC Nyheter opplyser politiet at de stoppet noen rumenere som hadde flere falske Iphone-telefoner på seg da de ble kontrollert. Personene skal ha opplyst at de prøvde å få solgt telefonene.

Alle de pågrepne i begge saker er rumenere.

- Vi har startet å kartlegge miljøet nå og det vi kan si er at det er rumenske statsborgere, både menn og kvinner, som driver med dette. Det ser ut til at de opererer i Oslo sentrum, sier han.

Telefonen avslører seg selv Politiet ber om tips fra personer som kommer over eller ser kjøp og salg av telefoner på gata. Politiet tror de falske telefonene produseres i Asia, før de selges til Europa for noen hundre kroner.

- Så forsøker deg å selge telefonene i Norge og lure nordmenn for et par tusen kroner. Disse selger åpenbart telefonene for å være ekte, sier han.

Analytikeren sier enkelte elementer på telefonen er godt kopiarbeid, men det er flere ting som avslører telefonen som falsk.

- De falske telefonene har generelt dårligere kvalitet. Vi ser på Iphonen at det ikke er noe fungerende blitz. Programvaren er ofte annerledes og telefonen er tregere å bruke, sier han.

Hvis du kjøper en telefon fra dette miljøet får du ikke telefonen i en eske, men bare en telefon og en lader. Laderen til Iphonen ser veldig lik ut originalen og ser ut til å være en såkalt lightning kabel som er spesielt for nyere Apple-produkter.

- Men vårt viktigste råd er å ikke kjøpe ny telefon fra en selger på gata. Er det for godt til å være sant, er det som regel nettopp det. Og det er viktig å minne om at det er straffbart å kjøpe stjålne varer også, sier Drægni.