Prøvde å skaffe Bakke hjelp

Venner og familie var de siste dagene svært bekymret for Svein Erik Bakke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Vi har vært redd for ham. I helga prøvde vi å skaffe ham hjelp. Jeg snakket med ham mandag kveld og avtalte å møte ham dagen etter. Jeg merker da at det sto dårlig til med ham. Jeg hadde aldri trodd han var så langt nede, men jeg hadde mine bange anelser med tanke på hans forhistorie, sier investor og vennen Asle Thorseth.

Thorseth var en av Svein Erik Bakkes forretningspartnere. Han beskriver Bakke som en svært dyktig forretningsmann.

-  Han var ryddig, ærlig, kreativ og hadde en god intuisjon. Han ga mye av seg selv og hadde en veldig direkte stil slik at du alltid visste hvor du hadde ham. I løpet av de tre og et halvt åra vi jobbet sammen, hadde vi mye moro og et givende samarbeid. Men han var også sårbar som menneske, sier Asle Thorseth til Dagbladet.

-  Tenkt mye på ham

Hotellbygger og investor Arthur Buchardt har hatt et nært forhold til Svein Erik Bakke som tirsdag ettermiddag ble funnet død i sin leilighet i Oslo, 59 år gammel.

-  Jeg snakket med Svein Erik for to uker siden og følte at han hadde det vanskelig. Jeg har tenkt mye på ham de siste dagene, sier Buchardt til Dagbladet.

Særlig de siste femten åra har de to vært gode venner.

-  Første gang jeg hørte om Svein Erik var for nesten 25 år siden. Jeg bodde i Brumunddal og fikk høre om en dristig Oslo-kar som bygde ut veldig mye i Trysil. Jeg begynte virkelig å lure på hva slags fyr dette var. Det var jo en hårreisende idé! Trysil var stedet Gud hadde glemt, sier Buckart.

NYSKAPENDE OG DYKTIG: Flere venner og kollegaer av Svein Erik Bakke beskriver ham som en nytenkende, skarp og dyktig forretningsmann. Mange vil savne hans åpenhet, raushet og varme. Foto: Ida von Hanno Bast
NYSKAPENDE OG DYKTIG: Flere venner og kollegaer av Svein Erik Bakke beskriver ham som en nytenkende, skarp og dyktig forretningsmann. Mange vil savne hans åpenhet, raushet og varme. Foto: Ida von Hanno Bast Vis mer

Tirsdag kveld mottok vennen budskapet om Bakkes død med sorg. Han sier at Bakke skilte seg ut på mange områder.

-  Han var en av de få som åpnet seg - og som man kunne åpne seg for. Vi hadde mange fortrolige samtaler. Når vi var sammen pratet han åpent om sitt og jeg om mitt. Han var en snill, visjonær, drømmende og en litt naiv person. Han lyttet og var veldig varm.Arthur Buchardt tror det var godt for Bakke å være så åpen om de tunge stundene han opplevde.

-  Det har nok hjulpet ham og mange andre at han var så åpen. Man kan vel kanskje si at Svein Erik på en måte var vellykket uten å være lykkelig.

Forretningsteft

Bakkes advokat Fredrik Bugge Siverts var i går i kontakt med Bakkes sønn og datter.

-  De tar dette veldig tungt. Jeg har ikke vært i kontakt med hans forlovede eller hans ekskone, sier advokat Bugge Siverts. Han sier at han kommer til å bistå barna i tiden framover dersom de skulle ønske det.

I 2002 solgte Svein Erik Bakke livsverket «Viking Gruppen» til vennen og forretningspartneren Jan-Erik Rørvik. Rørvik traff Bakke i 1989, de var samarbeidspartnere, på et tidspunkt konkurrenter, men først og fremst venner.

-  Jeg har mistet en venn og ikke en businesskollega, sier Rørvik til Dagbladet. Han sier at han til tider følte at Bakke ble undervurdert av media og folk rundt seg.

-  Svein ble ofte framstilt som uskolert, men Svein hadde et godt businesshode. Han greide å være sosial, utadvendt og raus, ting som mange forretningsfolk ikke klarer å være. Han hadde et skarpt hode, var god til å resonnere og beregne. Han lyktes stort sett med alt han gjorde. Han drev business i 45 år. Det krever mer enn bare flaks. Han hadde teft og nese for å gjøre gode dealer. Han var alltid tidlig ute.

Hjalp mange

Rørvik trekker også fram hans gode humør og engasjement.

-  Han vil bli husket for den spesielle latteren sin og det at han var en gledesspreder. Jeg husker den gangen da han stilte seg opp på en bensinstasjon og delte ut bensin for nærmere et par hundre tusen kroner til tilfeldige bilister, fordi han syntes det var urettferdig at man måtte betale så høye bensinavgifter. Han kjørte pensjonister i busser til Sverige for at de skulle få handle billig mat, og han hjalp mange som var i vanskelige situasjoner, uten at pressen fikk vite om det, sier Rørvik.

Georg Lützow-Holm traff Bakke i de tidlige åra i Trysil. Etter hvert ble han også en av gründerens høyre hender og de jobbet tett sammen. Han sier at han hadde prøvd å komme i kontakt med Bakke de siste ukene og var tirsdag i ferd med å ringe sønnen hans da han mottok dødsbudskapet.

Respekt for faren

-  For tre uker siden mottok jeg en tekstmelding der han skrev at han var sykemeldt over nyttår og at vi fikk snakke sammen etter det. - Jeg hadde mange fine stunder med Svein, særlig i Brasil på denne tiden i fjor. Da tilbrakte vi to uker sammen. Vi så på prosjektet hans utenfor Natal, koste oss med god mat. Da hadde Svein det veldig bra.

Lützow-Holm sier at Bakke hadde et veldig godt forhold til sine to barn.

-  Det er vel ingen rikmannsbarn i Norge som er mindre bortskjemte enn hans to barn. Han stilte hele tiden store krav til dem. De lærte til de grader gjennom livets skole og syntes vel ofte at Svein var for streng mot dem. Men jeg ser jo særlig hvordan sønnen har bygget seg opp selv uten hjelp fra sin far, og det står det respekt av. Jeg har sjelden sett noen som så så opp til sin far. Sønnen hadde veldig stor respekt for ham.