Prøvde å skjule pengespor til overgrepsoffer

For at ingen skulle få kunnskap om detaljene i Müller-saken, utbetalte Den katolske kirke erstatningen til offeret via Oslo og ikke Trondheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||For at ingen skulle få kunnskap om detaljene i Müller-saken, utbetalte Den katolske kirke erstatningen til offeret via Oslo og ikke Trondheim.

Offeret fikk 250.000 kroner i erstatning fra kirken etter at han fortalte om overgrepet fra tidligere trondheimsbiskop Georg Müller for rundt 20 år siden. Mannen, som nå er omkring 30 år, var altergutt i menigheten da han ble misbrukt.


- Pengene er fra Trondheim stift, men de ble utbetalt via Oslo katolske bispedømme. Dette for at ingen skulle kunne gjette på offerets navn eller identitet, sier biskop Bernt Eidsvig til Adresseavisen.


Ifølge Eidsvig er det vanlig at erstatningsbeløpet til den krenkede utbetales fra det aktuelle bispestiftet.


- Det rettferdige hadde vært at den skyldige hadde betalt selv. Men siden Müller er uformuende, må stiftet ta seg av det, sier Eidsvig.


Müller får i dag betalt rundt 8.000 kroner i måneden fra Trondheim stift, men det skal det nå bli slutt på. Eidsvig har tidligere sagt til

Adresseavisen at dette er «utilbørlig og utillatelig», og at han vil forsøke å sette en umiddelbar stopper for utbetalingene. Nå sier han at utbetalingene stopper etter april. Hvem så nå tar ansvaret for Müller, er han ikke sikker på.


- Det er trolig bispekongregasjonen eller hans orden, sier Eidsvig.


NTB