Prøvde å slite seg løs fra Kystvakten

Gamle kjenninger tatt på fersken i Smutthavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To skip fra Russland og Georgia, som den norske Kystvakten selv kaller for «gamle kjenninger», prøvde i dag å slite seg løs da mannskaper fra kystvaktskipet «Andenes» gikk til aksjon i Smutthavet fra helikopter og hurtiggående båter. Men kystvakta fikk gjennomført aksjonen som planlagt og mener å sitte med bevis for ulovlig omlasting av store mengder torsk.

- De to fartøyene var bundet sammen under lastingen, og prøvde å rive seg løs da de oppdaget inspektørene. Det rakk de ikke, og inspektørene fikk komme om bord.

- Der fikk de se store mengder torsk, og slik omlasting er svært ofte tegn på at det foregår ulovlig fiske i forhold til kvotene, sier informasjonsrådgiver Magnus Hodne ved Kystvaktsjefens stab til Dagbladet.no.

Enige om regelverket

Aksjonen skjedde i internasjonalt farvann på utsiden av norsk økonomisk sone i retning Bjørnøya. Fisket her er regulert av Den nordøstatlantiske fiskerikommisjon (NEAC). Norge og Russland er blant mange fiskerinasjoner som er enige om regelverket i dette havområdet.

Det var klokka 06 i morges at KV «Andenes» gikk til aksjon mens den russiske tråleren «Mumrinskiy» lastet om torsk til et skip som bar navneskiltet «Marlin». Dette er imidlertid en falsk identitet. Omlastingsskipet heter «Sindbad» og er registrert i Georgia, opplyser Kystvakten i en pressemelding.

Bytter navn
Skipet sjonglerer til stadighet mellom de to navnene for å lure fiskerimyndigheter i området. Marlin/Sindbad førte ikke flagg og sendte falske meldinger om identiteten.

Skipet er ekskludert fra Belize, som er kjent for å ha et «romslig» skipsfartsregister.

Dagens bevismateriale mot skipet fra Georgia blir overlevert norsk påtalemyndighet, mens overføringen av torskelast fra «Mumrinskiy» foreløpig blir rapportert til russiske myndigheter, opplyser Kystvakten.

De to fartøyene dro videre med torskelasten etter den norske inspeksjonen.

FALSK NAVN: «Sindbad» fra Georgia skjulte seg under det falske navnet «Marlin» da Kystvakten gikk til aksjon for ulovlig imlasting av torsk i dag.
GAMMEL KJENNING: Den russiske tråleren «Mumrinskiy» er kjent fra før av Kystvakten for ulovlig torskefiske i Smutthavet.
ORANSJE SONER: De oransje feltene dekker den nordøstatlantiske fiskerikommisjon (NEAFC). Fartøyene fra Russland og Georgia ble tatt på fersken under omlasting av torsk i den oransje sonen øverst på kartet, mellom norsk økonomisk sone og Bjørnøya.