Prøvde å smugle 5000 liter alkohol inn i Oslo

Publikum reagerte på tungt lastede biler. Seks pågrepet.

PALLEVIS: Det store beslaget befinner seg nå på tollvesenets lager i Oslo. MMS-foto: ODD LØKKEN
PALLEVIS: Det store beslaget befinner seg nå på tollvesenets lager i Oslo. MMS-foto: ODD LØKKENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Årvåkenhet fra publikum førte til at tollvesenet i dag kunne ta beslag i et uvanlig stort parti alkohol og sigaretter på vei inn i Oslo. Beslaget var fordelt på fem kjøretøy som politiet mener kom i følge fra Sverige, og til sammen seks personer er pågrepet.

- Det er til sammen rundt 5000 liter alkohol. Av dette er 2000 liter vin, 3000 liter øl - i tillegg er det noe sprit, opplyser Odd Løkken, seksjonsleder i tollregion Oslo og Akershus, til Dagbladet.

Leiebiler De 5000 literne alkohol gir hver av bilene en last på et tonn. Det syntes i trafikken.

- I 07.45-tida kom den første meldingen, fra en bilist som reagerte på to svenskregistrerte leide varebiler som var tungt lastet på E6 ved Abildsø (sør i Oslo). De ble stoppet og brakt til Statoil-stasjonen i nærheten, forteller Tor Grøttum, operasjonsleder ved Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Deretter kom ytterligere to svenske leiebiler kjørende sammen. Også de ble stoppet og viste seg å inneholde smuglergods.

- Den femte bilen hadde falske norske skilt, men viser seg å stamme fra Luxembourg, sier Grøttum.

Han opplyser at de pågrepne - som er fra Serbia, Montenegro og Polen - vil bli strafferettslig forfulgt etter det store beslaget, som han beskriver som «betydelig».

- Organisert krim I 12.30-tida driver tollvesenet og losser den store mengden ølbokser og vinflasker inn på lageret i Oslo. Seksjonsleder Løkken i tollvesenet mener smuglerforsøket er ledd i en organisert virksomhet.

- Dette er en kjent modus (framgangsmåte); man fyller opp biler og kjører mange i følge, og leverer varene hos en person i østlandsområdet. Det er en ganske intensiv trafikk - noen kaller transporten «kolonner», sier han.

Løkken tror smuglingen har et langt større omfang enn de klarer å fange opp, og mener virksomheten representerer et stort samfunnsproblem.

- Når det dreier seg om opptil 15 biler som kjører sammen, blir mengden betydelig. Dessuten tror vi utbyttet fra smuglingen går inn i annen kriminell virksomhet, sier han.

SVENSKE LEIEBILER: Fire av de inntauede smuglerbilene er leid i Sverige. Foto: HANS ARNE VEDLOG / DAGBLADET
SVENSKE LEIEBILER: Fire av de inntauede smuglerbilene er leid i Sverige. Foto: HANS ARNE VEDLOG / DAGBLADET Vis mer