Prøvde å snakke ut

En rystet og nedtrykt Jens Stoltenberg valgte i går etter et krisemøte med egne rådgivere å ikke slå tilbake mot partileder Jagland. I en telefonsamtale i går ettermiddag forsøkte Stoltenberg å snakke ut med Jagland om den vanskelige situasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var en grei og ryddig samtale, sa Jens Stoltenberg til Dagbladet i går kveld.

Stoltenberg ville ikke gå mer inn på innholdet, men det virker åpenbart at han hadde et behov for å sikre seg at dagens landsstyremøte ikke skal ende med en åpen konflikt mellom de to.

Tidligere på dagen hadde Stoltenberg og hans rådgivere bestemt seg for følgende strategi: Gjøre alt for å unngå en situasjon der velgerne skal bli tilskuere til en ny, møkkete gjørmebryting mellom ham Jagland. Derfor var det en lavmælt Jens Stoltenberg som gikk fra det ene intervjuet til det andre i går, med vage og runde formuleringer om at han ikke ønsket seg en slik debatt nå.

Fortvilet

Sannheten er at Stoltenberg er både fortvilet og forbannet over situasjonen. Etter det Dagbladet forstår mener Jens Stoltenberg kanskje sterkere enn de fleste i partiet at angrepene fra Thorbjørn Jagland rett og slett kan bli en katastrofe for partiet hvis de fortsetter.

Bråk

Etter det Dagbladet forstår frykter Stoltenberg at det vil bli svært vanskelig, om ikke umulig, å bygge opp partiet igjen dersom velgerne fortsatt vil se på Ap som et parti med bråk og uenighet i ledelsen.

Nå vil han bidra til å unngå fortsatt persondebatt i partiet.

- Jeg har reist mye rundt i partiet i det siste. Alle er opptatt av det samme. Vi må bruke tida på de politiske sakene, og ikke se bakover på de stridigheter som har vært.

- Du vil ikke engang kritisere Jagland for å komme med disse uttalelsene nå?

- Det jeg sier er at diskusjon om de politiske sakene er det som vil tjene partiet nå, sier sa Stoltenberg til Dagbladet.

Stoppe debatten

Partisekretær Martin Kolberg, som tidligere ble sett på som Thorbjørn Jaglands nærmeste politiske venn og makker, var i går klarere i sitt budskap om at Jagland nå må slutte med dette:

- Vi er i en krevende situasjon for Ap. Vi har lenge hatt en persondebatt som skygger for politisk debatt. Vi må ta et kollektivt ansvar for at dette tar slutt. Vi må vise samhold og respekt for hverandre på en slik måte vi ikke gir våre politiske motstandere for lett spillerom. Ap's budskap er så viktig at vi må se framover. Vi må nå konsentrere oss om forberedelsene til landsmøtet og planleggingen av valgkampen, sier Kolberg.

- Betyr det at alle i partiet, også Jagland, må legge denne debatten bak seg?

- Ja. Denne debatten må vi legge bak oss. Parolen til partiorganisasjonen er at alle nå slutter opp om arbeidet med å planlegge valgkampen, sier partisekretær Kolberg.