Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flystyrten i Iran

- Prøvde å snu

Men pilotene på det ukrainske flyet anropte aldri tårnet, ifølge iransk rapport.

TEHERAN: Denne videoen skal ifølge nyhetsbyrået BNO News vise det ukrainske flyet styrte med 180 passasjerer om bord, utenfor Teheran. Vis mer

Pilotene på Ukrainian International Airlines-flyet som styrtet natt til i går, prøvde å snu, men foretok ikke noe radioopprop til tårnet, viser den iranske etterforskningen av ulykken ifølge en foreløpig rapport, melder flere medier, deriblant kanadiske CBC.

Dette tyder på at hva nå enn som skjedde med flight PS752, skjedde svært raskt, sier Hassa Rezaeifar, sjefetterforsker i den iranske havarikommisjonen for luftfart.

Ifølge rapporten var et nødsignal aktivert, men sendeantenna ble frakoblet på et tidspunkt under styrten.

Sporingsdata tyder på at flyet klatret til drøyt 2400 meters høyde og nådde en fart på 500 km/t før det begynte å falle.

KNUST: Boeing-maskinen traff bakken med stor kraft, og flyet ble oppløst i svært mange deler. Foto: Rouzbeh Fouladi / Zuma / NTB Scanpix
KNUST: Boeing-maskinen traff bakken med stor kraft, og flyet ble oppløst i svært mange deler. Foto: Rouzbeh Fouladi / Zuma / NTB Scanpix Vis mer

Styrtet etter minutter

176 mennesker omkom i ulykken, deriblant 63 kanadiere. 17 svensker fryktes omkommet. Ofrene var født i tidsrommet 1950 til 2016.

Flight PS752 var på vei fra Teheran til Kiev, og styrtet bare minutter etter take-off.

Video av det som skal være det styrtende flyet, viser at det sto i brann allerede før det traff bakken 30 kilometer nordvest for Imam Khomeini-flyplassen.

UKJENT ÅRSAK: Alle som var om bord i flyet, som var på vei fra Iran til Ukraina, omkom da flyet styrtet like etter avgang. Vis mer

Beholder boksene

Flyets såkalte svarte bokser - taleregistratoren og ferdsskriveren - blir vanligvis sendt til flyprodusenten, i dette tilfellet amerikanske Boeing, for analyse, men Iran insisterer på å beholde dem selv inntil videre.

PS752 var av den nyere flytypen 737-800, et fly med en svært god sikkerhetshistorie, og var så seint som mandag til vedlikehold og sjekk. Talspersoner for flyselskapet sier mannskapet var svært pålitelige og erfarne.

Styrten skjedde samme natt som Iran angrep USA-ledede baser i Irak med raketter, men det mistenkes ikke umiddelbart at de to hendelsene er forbundet med hverandre.

Ber om hjelp

Også Ukraina er i ferd med å innlede sin egen etterforskning, på ordre fra president Volodymyr Zelenskyj. Dette er den første dødsulykken som rammer det statlige ukrainske flyselskapet, som ble opprettet i 1992.

Selv om Iran foreløpig ikke gir ut de svarte boksene, har myndighetene bedt om hjelp fra sine motparter i Ukraina, USA, Sverige og Canada til etterforskningen, samt identifiseringen og hjemsendingen av de døde.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media