SPRENGSTOFF: Noen har prøvd å sprenge det som trolig er en oter i Kvæfjord i Troms. Foto: Rita Øien / Dyrebeskyttelsen
SPRENGSTOFF: Noen har prøvd å sprenge det som trolig er en oter i Kvæfjord i Troms. Foto: Rita Øien / DyrebeskyttelsenVis mer

Prøvde å sprenge lite dyr med sprengstoff i snusboks

En turgåer gjorde et utrivelig funn like ved en tursti i Kvæfjord i Troms.

Søndag formiddag ble Dyrebeskyttelsen i Harstad kontaktet av en turgåer som hadde funnet det han trodde var en død hund i en bekk, like ved en tursti i Kvæfjordmarka i Troms.

Snusboks med sprengstoff

Det var NRK som først omtalte saken.

- Vi dro for å se, og så at det ikke er en hund. Vi tror det er en oter - den hadde blant annet svømmehud mellom tærne, sier Rita Øien styreleder i Dyrebeskyttelsen Norge Harstad, til Dagbladet.

Men det var ikke funnet av et dødt dyr i seg selv som gjorde funnet utrivelig. Det var nemlig surret gaffateip rundt magen på dyret.

SNUSBOKS: Snusboksen var festet til dyret med gaffateip, og inni snusboksen var det batteri, en liten ledning og det som trolig var krutt. Foto: Rita Øien / Dyrebeskyttelsen
SNUSBOKS: Snusboksen var festet til dyret med gaffateip, og inni snusboksen var det batteri, en liten ledning og det som trolig var krutt. Foto: Rita Øien / Dyrebeskyttelsen Vis mer

- Og vi så at det var noe innenfor teipen, at det var en boks der. Da vi tok av teipen, så vi at det var en snusboks, forteller Øien.

I snusboksen var det batteri, en liten ledning og det som så ut som krutt.

- Det var nok meningen at de skulle sprenge dyret, sier Øien.

- Hva tenker du om det?

- Jeg synes det er forferdelig. Uansett om dyret levde da det ble gjort, eller var dødt, så gjør man ikke sånn ting. Når du har gjort dette med dette dyret, hva kan du da gjøre med andre dyr? spør Øien.

- Er det voksne som har gjort dette, så er de dårlig forbilder. Er de ungdom så trenger de å bli fortalt at de ikke kan gjøre sånn med dyr. Jeg blir tom for ord.

- Hva sier det om folk?

Det som trolig er en oter lå i et lite bekkefar, og hadde trolig ligget der en stund. Øien tok kontakt med politiet, men ble henvist til viltnemnda. Verken de eller veterinær har så langt kunne hjelpe Dyrebeskyttelsen med å fastslå hva slags dyr det er, og hvordan dyret døde.

- Halv kroppen til dyret hadde ligget under vann, men jeg så ingen skader på det. Det er jo derfor jeg ønsket å få hjelp av viltnemnda og dyrlege, sier Øien.

Hun synes uansett funnet er svært urovekkende.

- Hva sier det om folk? Hva kan de være i stand til å gjøre ellers? spør hun.