Ny bok:

Prøvde å stanse faren

Ivanka Trump forsøkte å få faren, Donald Trump, til å få en slutt på det dødelige angrepet mot Kongressen, ifølge ny bok.

DRAMATISK: En ny bok beskriver hva som angivelig foregikk inne i Det hvite hus mellom daværende president Donald Trump og datteren i Ivanka under angrepet mot Kongressen 6. januar. Foto: REX
DRAMATISK: En ny bok beskriver hva som angivelig foregikk inne i Det hvite hus mellom daværende president Donald Trump og datteren i Ivanka under angrepet mot Kongressen 6. januar. Foto: REX Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): De siste dagene har flere bøker avslørt detaljer fra innsiden av det kaotiske presidentskapet til Donald Trump. Washington Post offentliggjorde torsdag enda et utdrag fra boka «I Alone Can Fix It: Donald J. Trump's Catastrophic Final Year», skrevet av to av avisas journalister, Philip Rucker og Carol Leonnig.

Utdraget handler om det dødelige angrepet mot Kongressen 6. januar og hva som foregikk inne i Det hvite hus den dagen. Trumps datter, Ivanka, skal ha vært én av dem som forsøkte å få faren til å roe gemyttene.

VISEPRESIDENT: USAs president Donald Trump ønsket eldste dattera Ivanka Trump som sin visepresidentkandidat under valget i 2016, ifølge ei ny bok. Foto: Rex/shutterstock/NTB. Vis mer

- Slåss som helvete

Etter valgnederlaget i november og fram til tilhengerne hans samlet seg utenfor Det hvite hus 6. januar, hadde Trump og kretsen rundt ham gjort alt de kunne for å hevde at valget var stjålet fra ham uten noen form for dokumentasjon.

6. januar skulle Kongressen, ledet av visepresident Mike Pence, sertifisere Joe Biden som USAs neste president. Samtidig samlet opprørere seg utenfor Det hvite hus hvor Trump talte. Han ba dem blant annet om å marsjere til Kongressen og «slåss som helvete». Deretter fulgte noen av de mest dramatiske timene i amerikansk historie hvor landets folkevalgte fryktet for livet mens væpnede og truende opprørere klarte å ta seg inn i Kongressen.

I timene før volden brøt ut, presset Trump visepresidenten til å gjøre noe for å blokkere sertifiseringen. Ivanka skal ha reagert under et møte i Det ovale kontor.

- Dette er ikke riktig. Dette er ikke riktig, sa hun, ifølge boka.

- Mike Pence er en god mann, sa hun til Trump-medarbeideren, Keith Kellogg, som sto ved siden av henne bak i rommet.

FORSVARTE FAREN: Ivanka Trump, president Donald Trumps datter, natt til fredag på Republikanernes landsmøte. Video: AP Vis mer

- Ned til pappa

Ikke lenge etter at Trump hadde talt til de oppildnede tilhengerne sine utenfor Det hvite hus, så Ivanka Trump på TV på kontoret sitt i Det hvite hus. Der så hun, ifølge boka, at opprørerne hadde klart å tvinge seg inn i Kongressen på voldelig vis, og hun gikk for finne ham for å få ham til å offentlig ta tydelig avstand fra volden.

- Jeg går ned til pappa. Dette må stoppe, sa hun angivelig til rådgiverne sine.

Men hun endte opp med å tilbringe «flere timer med å gå fram og tilbake» til Det ovale kontor for å overbevise Trump om at han måtte beordre tilhengerne sine til å trekke seg tilbake. Trumps stabssjef, Mark Meadows ringte henne flere ganger for å komme ned og få Trump til å skjønne alvoret.

«FULL FRONTAL»: Programleder gikk til frontalangrep på Ivanka Trump. Nå beklager hun. Video: CNN Vis mer

- Jeg trenger at du kommer ned her. Vi må få dette under kontroll, sa Meadows, ifølge den nye boka.

Han ville deretter få alle andre rådgivere enn ham selv og Ivanka til å forlate rommet.

- Ponni

En rådgiver i Trump-administrasjonen beskriver presidentdatteren som en «stallponni».

- Når en løpshest blir for urolig, henter du inn stallponnien for å roe ham ned, sier den anonyme rådgiveren i boka.

Også Trumps republikanske allierte i Senatet, Lindsey Graham, ringte Ivanka Trump flere ganger.

- Du må be ham om å be disse folka om å dra, sa Graham, ifølge boka.

- Vi jobber med det, skal Ivanka ha svart.

Men Trump ga seg ikke.

- Mike Pence har ikke mot til å gjøre det som burde gjøres for å beskytte landet vårt og grunnloven vår og gitt delstatene en sjanse til å sertifisere med korrigerte fakta, ikke falske eller unøyaktige, som de tidligere ble bedt om å sertifisere. USA krever sannhete, skrev Trump mens angrepet på Kongressen pågikk og Pence unnslapp mobben med et nødskrik.

Etter flere timer med vold og kaos sendte Trump omsider ut en video hvor han ba tilhengerne om «å gå hjem». Men han fordømte ikke oppførselen på noen måte.

- Dette var et falskt valg, men vi kan ikke spille ballen over til disse folkene. Vi må ha fred. Så gå hjem. Vi elsker dere. Dere er veldig spesielle, sa Trump om de voldelige angriperne.

Reagerer

Imidlertid reagerer flere på de nye opplysningene om Ivanka Trump og hevder dette er et forsøk fra Ivanka Trump på å reinvaske seg og distansere seg fra en administrasjon hun satt midt inne i.

- Ivanka kalte folkene som invaderte Kongressen og banket politibetjenter for «patrioter». Vi hørte ingenting fra henne mellom valget og 6. januar. Hun gjorde ingenting for å stanse oppvigleriet, og ikke noe PR-bullshit kommer til å forandre på det, skriver CNN-analytiker Asha Rangappa på Twitter om opplysningene fra den nye boka.

6. januar, mens angrepet pågikk, skrev presidentdatteren en melding på Twitter, som hun slettet etter kort tid. Der kalte hun angriperne «amerikanske patrioter».

- Amerikanske patrioter - et hvert brudd på sikkerheten eller respektløshet overfor politiet er uakseptabelt. Volden må stanse umiddelbart. Vær så snill å vær fredelige, skrev Ivanka Trump.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer