Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prøvde å stoppe omstridt jakt - på mindre enn to timer var to ulv skutt

Jegere har skutt to av ulvene i Slettås-flokken i Trysil.

TISPE: Her er tispa i Slettås-flokken, som ble skutt på formiddagen 1. nyttårsdag. Foto: Ole Martin Norderhaug
TISPE: Her er tispa i Slettås-flokken, som ble skutt på formiddagen 1. nyttårsdag. Foto: Ole Martin Norderhaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag begynte jakta på den såkalte Slettås-flokken i Trysil i Hedmark.

Jakta er den kanskje mest kontroversielle i Norge, fordi ulvene befinner seg innenfor den såkalte ulvesonen.

Klima- og miljødepartementet vedtok i desember å felle Slettås-flokken, men verne flokkene Hobøl og Mangen. Totalt har departementet sagt ja til å felle 29 ulv, tre av dem innenfor ulvesonen. Vedtaket har blitt møtt med kritikk fra flere kanter.

130 jegere

NOAH mener regjeringens vedtak strider mot grunnloven. Fredag leverte advokat og jussprofessor Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo en midlertidig forføyning på vegne av organisasjonen.

Oslo byfogdembete bestemte mandag at de vil behandle den midlertidige forføyningen, men det skjer ikke før torsdag 3. januar.

Dermed kunne ikke dette stoppe ulvejegerne, som beveget seg ut i skogen like etter klokka 09.00 første nyttårsdag. 170 jegere hadde meldt seg på til jakta, og omkring 130 skal delta.

To ulver felt

Like før klokka 11.00 i formiddag ble den første ulven, ei tispe, skutt av en av jegerne. Bare minutter etterpå ble ulv nummer to felt i det samme området, opplyser talsmann for jegerne Ole Martin Norderhaug til Dagbladet.

FELT: Her er de to ulvene som ble felt i dag. Foto: Ole Martin Norderhaug
FELT: Her er de to ulvene som ble felt i dag. Foto: Ole Martin Norderhaug Vis mer

- Det er nå felt to ulv. Jakta er i gang. Det er gitt tillatelse til å felle tre ulv, men vi har ikke sett spor etter mer enn to. Det er kommet litt nysnø, så sporingsforholdene er bra, sier den tidligere Trysil-ordføreren til Dagbladet.

Jakta ble avsluttet allerede like etter klokka 11.00, da begge ulvene hadde blitt skutt. Jegerne har lenge mistenkt at det kanskje bare var to ulver i området.

- Vi får vurdere om vi tar opp jakta igjen, og om det kan være et dyr til, sier Norderhaug til Dagbladet.

Han omtaler jakta som effektiv, og at dyra ble tatt ut fort.

BORTVIST: Ulveaktivistene fra Sverige skal ha blitt bortvist fra Trysil kommune i formiddag. Skjermdump: Hunt Saboteurs Sweden
BORTVIST: Ulveaktivistene fra Sverige skal ha blitt bortvist fra Trysil kommune i formiddag. Skjermdump: Hunt Saboteurs Sweden Vis mer

Vinterens overvåking har påvist mellom 67 og 74 ulver i Norge, inkludert grenserevir. Det ventes imidlertid at flere ulver blir registrert utover vinteren.

Svenske aktivister

Jakta gikk imidlertid ikke for seg uten motstand. I løpet av nyttårsaften kom flere aksjonister til Trysil. Blant annet kom det aktivister fra gruppa «Hunt Saboteurs Sweden».

«Vi er i Norge for å forsøke å stoppe jakta på ulv i Trysil», skriver aktivistgruppa på Facebook.

Gruppa skal ha kjørt rundt i Slettås-området på morgenen 1. januar. Politiet var imidlertid også på stedet.

- Politiet er på stedet. Jeg har fått inn melding om at det var tilløp til aksjon på stedet. Vi er tar en fortløpende vurdering. Dette er en aksjon som ikke er varslet, og det vurderes bortvisning og eventuelt anmeldelser, sier operasjonsleder Therese Bilterud i Innlandet politidistrikt til Dagbladet.

Kort tid etter melder jaktlagets talsmann Ole Martin Norderhaug at aktivistene ble bortvist fra Trysil kommune,.

- Det var en del bråk, leven og hærverk. Vi hadde forventa aksjonister, men det var overraskende at de kom fra Sverige, sier Norderhaug.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!