Prøvde forvilt å øse

FREDRIKSTAD (Dagbladet): - Panikken var total. Vi måtte bare hoppe over bord. Alle var redde for å bli trukket ned i et eventuelt dragsug, og vi kavet oss lengst mulig vekk fra båten, sier Thomas Andersen. Sammen med venninna Monica Fallet og fem andre venner stirret han døden i hvitøyet da båten de satt i plutselig begynte å synke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De sju fra Fredrikstad-distriktet var på helgetur til Koster og ante fred og ingen fare da de la ut på returen.

- Vi kjørte ut fra Koster ved 13-tida søndag og anså været for å være OK. Plutselig begynte det å blåse kraftig opp, og bølgene slo hardt mot båten, forteller Thomas Andersen.

Båten, som, med den tunge utenbords motoren, fra før av var baktung, ble bare lavere og lavere i akterenden.

- Det var da en av jentene snudde seg, og utbrøt «se alt det vannet!». Panikken brøt løs. Vi prøvde å øse, men det kom bare mer og mer vann. Bølgene var rundt tre meter høye og slo over rekka, forteller Monica Fallet.

Midt mellom Koster og Strömstad var båten halvveis under vann. Avstanden til land var uoverkommelig, og nesten ingen båter var ute i det dårlige været.

Full panikk

Om bord i båten var det ikke redningsvester til alle. De tre jentene fikk alle på seg vestene i rekordtid. Verre var det med guttene.

Selv fikk Thomas grepet fatt i en tom halvannenliters colaflaske som han klamret seg fast til. En av kameratene, som ikke var like dyktig til å svømme, fikk krampe og strevde med å holde hodet over vannet.

Da de fikk øye på redningsbåten var lettelsen enorm.

- De slang ut fendere vi kunne holde oss flytende med, men fenderne forsvant fort i vinden. Med stor innsats fra dem om bord ble alle til slutt reddet, sier Thomas.

Utrolig flaks

- Selv ble jeg nær skylt opp på dekk, og begynte umiddelbart jobben med å hjelpe med å få opp de andre, forteller Thomas.

Dagen etter ulykken er ikke paret i tvil om at de har hatt store mengder flaks.

- Hadde det ikke vært for at de som reddet oss, skjønte at noe var galt, er det ikke godt å vite hvordan dette ville endt, sier Thomas, og holder tett rundt Monica.

Hun fikk ikke sove natta etter redningsaksjonen.

- Jeg ble liggende og tenke på hva som ville skjedd hvis redningsbåten ikke hadde kommet. Alle hadde nok ikke overlevd, sier hun.

En ting er de begge enige om:

- Du drar ikke på sjøen uten vest, uansett hvor fint været er. Ulykken kan ramme når som helst, det er noe du dessverre ikke skjønner før det kan være for seint.

LYKKELIGE: - Vi hadde utrolig flaks som kom helskinnet fra dette, forteller Monica Fallet og Thomas Andersen.