«Verdens farligste fjell»:

Prøvde ny rute på K2 - døde

Den kjente klatreren Rick Allen mistet livet da han la ut på en ny rute for å bestige verdens nest høyeste fjell. - Ekstra risikofylt, sier norsk klatrer.

NY RUTE: De tre erfarne klatrerne skulle prøve seg på en ny rute opp K2, for å samle inn penger til veldedighet. Foto: Amelie Herenstein / AFP / NTB
NY RUTE: De tre erfarne klatrerne skulle prøve seg på en ny rute opp K2, for å samle inn penger til veldedighet. Foto: Amelie Herenstein / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den skotske klatreren Rick Allen (68) døde under et forsøk på å bestige K2 i Karakoram, verdens nest høyeste fjell på 8611 meter over havet.

Allen hadde begitt seg ut på en ny rute opp K2 for å samle inn penger til Partners Relief & Development da han ble tatt av et snøskred på den sørøstlige siden.

De to erfarne klatrerne Allen hadde lagt ut på ferden sammen med, Jodi Tosas fra Spania og Stephan Keck fra Østerrike, ble reddet ut av skredet uten noen alvorlige skader, ifølge The Guardian.

- Stor sorg

Parner Relief & Development har kommet med en uttalelse på sin Facebook-side i etterkant av turens tragiske utfall.

- Det er med stor sorg vi meddeler at Rick Allen, medlem av styret i Partners Relief & Development UK og en god venn, døde mens han prøvde en ny rute på K2, verdens nest høyeste fjell. Som person var han pålitelig, en veldig snill venn, han var veldig genuin, veldig omsorgsfull, han ville aldri svikte noen. Rick døde mens han gjorde det han elsket mest, skriver organisasjonen.

UPRØVD: Rick Allen døde da han prøvde å bestige K2 med en uprøvd rute. Foto: Partners Relif & Development UK / Facebook
UPRØVD: Rick Allen døde da han prøvde å bestige K2 med en uprøvd rute. Foto: Partners Relif & Development UK / Facebook Vis mer

Allen fokuserte på akutt helse- og utdanningsbehov for flyktningbarn på flukt fra sine hjem i Myanmar. Innsamlingen til det veldedige formålet hadde fått inn 170 euro da Allens dødsfall ble annonsert. Seinere søndag kveld var det samlet inn 1200 euro, som tilsvarer omtrent 12 600 norske kroner.

- Ekstremt farlig

Mange har forsøkt å nå toppen av K2, og mange har feilet. I 2019 skrev BBC at K2 hadde en dødelighet på nærmere 24 prosent av dem som prøvde å ta seg til toppen. Til sammenlikning hadde verdens høyeste fjell, Mount Everest, en dødelighet på i underkant av fire prosent.

Den norske klatreren Lars Flatø Nessa besteg K2 i 2008 sammen med Cecilie Skog, som de første nordmennene noensinne.

- Da vi var på K2 for 13 år siden var det to mulige klatreruter. Selv om majoriteten av dagens klatrere også velger disse rutene, hender det nok at noen legger ut på alternative ruter. Det er veldig innovativt og framoverlent å ta sjansen på en annen rute, sier Flatø Nessa til Dagbladet.

Flatø Nessa sier at de vanligste rutene går over ryggen på det 8611 meter høye fjellet. Allen prøvde trolig å klatre opp veggen på den sørøstlige siden av K2.

- Det er veldig farlig å klatre K2, men det er ekstra risikofylt å begi seg ut på en fjellvegg fordi det er større sannsynlighet for ras og steinsprang. Det er langt utenfor min komfortsone, men alt handler om erfaring og hvilke grenser du setter for deg selv.

Den norske klatreren har selv erfart K2s mørkeste side. På vei ned fra toppen mistet Skogs ektemann og Flatø Nessas gode venn, Rolf Bae, livet i et snøskred.

- Jeg forstår tiltrekningen og motivasjonen for å utforske terreng ingen har gjort før deg, men dette er bare nok et tragisk bevis på at det er ekstremt farlig.

VERDENSKJENT: Rick Allen var en verdenskjent klatrer. Foto: Partners Relif & Development UK / Facebook
VERDENSKJENT: Rick Allen var en verdenskjent klatrer. Foto: Partners Relif & Development UK / Facebook Vis mer

Antatt død tidligere

Allen ble antatt død i 2018, etter at han falt fra ei isklippe da han klatret alene opp til toppen av Pakistans Broad Peak, som med sine 8047 meter er rangert som nummer tolv over verdens høyeste fjell.

Ryggsekken til Allen ble oppdaget av en kokk på fjellets baseleir.

Ei drone ble brukt for å lokalisere ham på fjellet, og det viste seg at han var i live.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer