PRØVEORDNING: Det er duket for en ny hverdag for skoleelever i Oslo. Det nye rødgrønne styret varsler omfattende forsøk med en skole fri for hjemmelekser. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
PRØVEORDNING: Det er duket for en ny hverdag for skoleelever i Oslo. Det nye rødgrønne styret varsler omfattende forsøk med en skole fri for hjemmelekser. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Vis mer

Prøveordning i Oslo. Nå skal leksene gjøres på skolen, ikke hjemme

- Sikrer mer læring for alle barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er duket for en ny hverdag for skoleelever i Oslo. Det nye rødgrønne styret varsler omfattende forsøk med en skole fri for hjemmelekser.

- Vi vil isteden satse på det vi kaller skolelekser der elevene får hjelp av sin egen lærer mens de er på skolen. Det sikrer mer læring for alle barn og mindre stress for familien, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagsavisen.

Han peker på forskning som viser at hjemmelekser fungerer usosialt og urettferdig, og at de er med på å forsterke eksisterende sosiale forskjeller.

I forhandlingene om makten i hovedstaden fikk SV inn en setning om at det skal gjøres «forsøk med alternative vurderingsformer og andre måter å organisere leksearbeidet på».

- Forsøket kan enten gjøres ved en utvidelse innenfor dagens leksehjelpsordning tilknyttet 1. til 4. trinn eller som en ordning for hele barnetrinnet fra 1. til 7. trinn, sier partiets gruppeleder i Oslo, Sunniva Holmås Eidsvoll.

Også i Tromsø vil det rødgrønne flertallet prøve seg med en skole uten hjemmelekser, skriver avisen.

Samfunnsøkonom Torberg Falch bekrefter at hjemmelekser kan øke sosiale forskjeller, men at det ikke er sikkert at det hjelper å fjerne leksene.

- Ressurssterke foreldre vil ikke slutte å bidra til ungenes læring av den grunn. Det å fjerne leksene kan dermed til og med øke de sosiale forskjellene, påpeker Falch.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer